Miten vähentää lapsen kiukuttelua iltaisin? 

Kuva: Pixabay/Vlynn

Monet lapset alkavat kiukutella ennen nukkumaanmenoa. Mistä kiukuttelu johtuu ja mikä siihen voisi auttaa?

Lapsen kehityksessä on vaiheita, jolloin hän harjoittelee omaa tahtoa ja koettelee rajoja. Se on täysin normaalia ja tarpeellista itsenäistymisen harjoittelua. Uhmaiässä (noin 2-3-vuotiaana) lapsella saattaa alkaa esiintymään haasteita arjen perustoiminnoissa, jotka ovat sujuneet aiemmin hyvin. Arjen sujumiseen vaikuttavat lapsen temperamentti sekä mahdolliset muutokset lapsen elämässä.

Syyt lapsen iltakiukun takana

Lapsi ei vaikeuta nukkumaanmenoa tahallaan, vaan käyttäytymiseen on aina jokin syy: lapsi voi olla yliväsynyt tai hänen mieltä voi vaivata jokin päivällä tapahtunut asia. Muita syitä iltakiukutteluun voivat olla eroahdistus, iltarutiinien puute, pelko nukahtaa yksin tai nälkä.

Keinoja saada lapsi nukkumaan

1. Ennakoi nukkumaanmeno

Tee valmistelut etukäteen. Moneltako lapsen tulisi mennä nukkumaan saadakseen riittävästi unta? Ilmoita lapselle etukäteen iltatoimista. Tee sillä aikaa valmiiksi iltapala.

2. Ylläpidä rutiineja

Lapsi tarvitsee rutiineja, jotka lisäävät turvallisuuden tunnetta ja tuovat ennakoitavuutta. Kehittäkää oma iltarutiini ja tehkää asiat samassa järjestyksessä. Se auttaa lasta rauhoittumaan.

3. Anna lapsen valita

Uhmaiässä lapsi harjoittelee ilmaisemaan omaa tahtoaan. Anna lapsen tehdä pieniä itseään koskevia valintoja: voit kysyä haluaako hän leivän päälle kinkkua vai juustoa. Luetaanko kirjaa vai keksiikö vanhempi tarinan.

4. Vahvista hyvää ja unohda temppuilu

Anna lapselle reilusti myönteistä huomiota. Kehu aina tilaisuuden tullen. Jätä huono käytös ja temppuilu huomioimatta. Ohjaa lapsen huomio muuhun, että saatte tarvittavat iltatoimet tehtyä. Voit esimerkiksi kysellä päivän tapahtumista.

Jos hommat eivät etene, ota lapseesi kontakti. Mene hänen viereensä ja kosketa olkapäästä. Katsekontaktin saatuasi, anna lapselle suora ohje sanomalla ”Nyt mennään pesemään hampaat”. Näin varmistut, että lapsi kuulee ja ymmärtää ohjeitasi.

Kiukutellaanko teillä iltaisin? Mikä siihen voisi auttaa?

Lähteet: MLL, Wonder baby

Teksti: Anne-mari Valta


Ei vielä kommentteja

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Tilaa uutiskirje

Aitoa vertaistukea perhearkeen, lempeästi myötäeläen


Lisätietoja henkilötietojen käsittelystä tietosuojaselosteesta.