Muistatko nämä keräilysuosikit lapsuudestasi?

Muistatko nämä keräilysuosikit lapsuudestasi?

Kukapa ei olisi keräillyt lapsena jotain? Kiiltokuvia, tarroja, kortteja, postimerkkejä tai vaikka limsapullojen etikettejä. Kokoelmien kartuttamiseen liittyvä jännitys ja kavereiden kanssa esineiden vaihtelu oli hauskaa viihdettä. Muistatko vielä nämä keräilysuosikit lapsuudestasi?

Tuoksuvat pyyhekumit

Kun koulu alkoi, oli päästävä Tiimariin ostamaan kyniä, kumeja ja vihkoja. Kaikista hienoimmat kumit eivät kuitenkaan olleet tarkoitettu pyyhkimiseen: niitä säilytettiin penaalissa kuin aarteita ja niitä esiteltiin koulussa kavereille.  

Pokémon kortit

Välitunnilla “pokekortit” vaihtoivat omistajaa ja niistä muodostettiin erilaisia pakkoja. Kukaan ei tiennyt varmaksi kuinka korteilla oli tarkoitus pelata, mutta se ei keräilyharrastusta häirinnyt. Kiiltävät kortit olivat kaikkien suosikkeja ja niitä vaihdettiin vain harkiten. 

Kirjepaperit

Kirjepapereita ostettiin kirjakaupoista ja Tiimarista. Kaikista ihanimmat paperit tuoksuivat pistävälle hajuvedelle ja niissä oli kauniita kukkakuvioita. Papereita käytettiin ensisijaisesti kirjeenvaihtoon, mutta paketin viimeinen paperi pääsi kokoelmaan.

Kiertovihkot 

Kiertovihkot olivat tavallisia kouluvihkoja, joihin aloittaja kirjoitti kysymyksiä. “Kierttikset” olivat kuin kotitekoisia ystäväkirjoja, mutta parempaa: niihin sai itse valita haluamansa kysymykset. Vihkot kiersivät luokassa ja palasivat täytenä aloittajalle. “Kenesta tykkäät” oli kaikista jännittävin kysymys, johon vastattiin posket punottaen. Täysiä vihkoja ei tietenkään heitetty roskiin, vaan niitä säilytettiin laatikoiden pohjalla kuin aarteita.

Spice Girls-valokuvat

Spice Girls-valokuvia ostettiin kioskeilta valkoisissa kirjekuorissa, joista paljastui 5 valokuvaa. Koskaan ei tiennyt mitä spaissarikuvia kuoresta löytyy ja tuplakuvia vaihdeltiinkin kavereiden kanssa ahkeraan. Kuville oli myös oma albumi, johon kuvia järjesteltiin.  

Purkkatarrat

Kioskeilta ostettiin suorakulmion muotoisia sokerilta maistuvia purkkia, joiden kääreen sisältä paljastui tarra. Purkasta lähti maku alle minuutissa ja se oli monesti niin kovaa, että  sitä piti jauhaa leukaluut kipeinä, mutta mitä sitä ei tekisikään yhden tarran vuoksi? 

Geelikynät 

Geelikynillä koristeltiin kiertovihkoja ja kirjeitä. Kaikista hienoimmissa geelikynissä oli myös tuoksu! Keltainen kynä tuoksui banaanille ja vaaleanpunainen herkullisen imelälle mansikalle. Geelikynillä lakattiin myös kynsiä, piilossa pulpetin alla.

Kindermuna-yllätykset

Nykyisten koottavien yllätysten sijaan Kindermunista paljastui hauskoja, keräiltäviä eläinhahmoja. Suloiset krokotiilit ja virtahevot pääsivät leikkeihin tai koristeeksi kirjahyllyn reunalle. Pettymys oli valtava, jos yllätysmunasta ilmestyi eläinhahmon sijaan koottava auto.

Mitä näistä suosikeista sinä keräilit? Vieläkö sinulla on kokoelma tallessa?

Artikkeli julkaistu ensimmäisen kerran 3.8.2021.

Avatar photo

Ruuhkavuodet toimitus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *