Tiesitkö nämä 7 myyttiä ainoasta lapsesta

Tiesitkö nämä 7 myyttiä ainoasta lapsesta
Kuva: Pexels/ Ksenia Chernaya

Ainoasta lapsesta on olemassa monia myyttejä. Heitä saatetaan pitää hemmoteltuina ja itsekkäinä. Heillä odotetaan olevan huonommat sosiaaliset taidot. Nämä myytit eivät ole kuitenkaan totta.

Ainoan lapsen asema ei automaattisesti tarkoita sitä, että lapsesta kasvaa itsekäs johtajatyyppi tai pikkutyranni. Ympäristö ja kasvatus ratkaisevat sen, millaiseksi lapsi kasvaa. Alla on kuvattu seitsemän myyttiä ainokaisista lapsista. Myytit eivät kuitenkaan pidä paikkaansa, vaan ovat pelkkiä oletuksia.

1. Ainoa lapsi on itsekäs

Tämä on luultavasti yleisin ainoaan lapseen liittyvä myytti. Monesti kuulee sanottavan, että ilman sisaruksia kasvanut lapsi ei opi jakamaan asioita. On osittain totta, että heidän on elettävä kokemuksensa yksin, mutta se ei tee heistä itsekkäitä, vaan rohkeampia ja itsenäisempiä. Kasvatus on avainasemassa siinä, oppiiko lapsi jakamaan asioita muiden kanssa. Lapsesta voi tulla itsekäs, vaikka hänellä olisi sisaruksia.

2. Hankaluudet muodostaa sosiaalisia suhteita

Sisarusten olemassaolo kehittää lapsen sosiaalisia taitoja nopeammin ja sujuvammin. Sisaruksista voi olla etua sosiaalisten taitojen harjoittelussa, mutta ero ei ole kovin merkittävä. Ainoa lapsi puolestaan harjoittelee sosiaalisia taitoja muiden lasten kanssa, joihin hän on yhteydessä. Perheen ainoat lapset pyrkivät rakentamaan vahvoja ystävyyssuhteita, koska heillä ei ole sisaruksia ja he arvostavat ystävyyttä paljon.

3. Perheen ainoa lapsi vaatii jatkuvaa huomiota

Perheen ainoat lapset eivät vaadi kaikkien huomiota ja hemmottelua. Asia on yleensä juuri päinvastoin: koska lapsi on saanut tarpeeksi huomiota kotona, hänen ei yleensä tarvitse täyttää etsiä tunnustusta ulkopuolelta. Vanhempien kasvatustyyli ratkaisee enemmän tässäkin asiassa, kuin ainoan lapsen asema.

4. Vaikeudet hallita tunteita

Perheen ainoan lapsen on käytävä läpi monet kokemukset yksin. Näin ollen he oppivat tuntemaan itsensä hyvin ja heistä kasvaa itsenäisempiä. Siksi he ovat myös taitavampia hallitsemaan tunteitaan. Se johtuu siitä, että he ovat suurimman osan ajasta vuorovaikutuksessa aikuisten kanssa.

5. Perheen ainoat lapset ovat tyranneja

Lapsesta ei kasva tyrannimaista sen takia, että hän on perheen ainoa lapsi. Kyse on vanhemmista, jotka eivät aseta rajoja lapsilleen ja antavat heille periksi kaikessa, jolloin se synnyttää lapsista pikkutyranneja.

6. He eivät osaa arvostaa mitään

Mikäli lapsen annetaan elää yltäkylläisyydessä, lapsi ei opi arvostamaan sitä, mitä hänellä on.

7. Kykenemättömyys työskennellä osana tiimiä

Ainoan lapsen oletetaan olevan kykenemätön tiimityöhön. Ainoa lapsi kuitenkin osaa työskennellä osana tiimiä, koska on jakanut elämän aikuisten kanssa. Sen takia lapsen on ollut pyrittävä kommunikoimaan paremmin ja jakamaan ajatuksiaan. Se on edistänyt heidän empatian kehittymistä ja kykyä olla vuorovaikutuksessa muiden ihmisten kanssa.

Ovatko nämä myytit sinulle tuttuja? Onko ainoat lapset mielestäsi pikkutyranneja?

Lähteet: Askel terveyteen

Teksti: Anne-Mari Valta

Avatar photo

Ruuhkavuodet toimitus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *