Kun uhmakas teini pitää mykkäkoulua – miten toimia?

Kun uhmakas teini pitää mykkäkoulua – miten toimia?
Kuva: Kevin Lehtla

Teini saattaa osoittaa mieltään monin tavoin murrosiän kolkutellessa ovella. Eräs tapa on aikuisillekin parisuhderiidoista tuttu mykkäkoulu ja täydellinen huomiotta jättäminen. Jos teini käyttäytyy kuin vanhempaa ei olisi olemassakaan, kun hänen kanssaan yrittää keskustella, on tämä vanhemmasta hyvin ahdistavaa. Kuinka tulisi suhtautua mykkäkoulua pitävään teiniin?

Teini-ikään kuuluu monenlaista mielen myllerrystä. Olo voi olla yhtenä päivänä iloinen ja seuraavana päivänä syvän masennuksen vallassa. Tällaisessa mielentilassa omaa pahaa oloa pyritään purkamaan läheisiin ihmisiin, kuten omiin vanhempiin. Mykkäkoulu on passiivis-aggressiivista kontrollointia, jossa toista ihmistä yritetään manipuloida toimimaan tietyllä tavalla, rankaisemalla häntä huomiotta jättämisellä.

Vanhemman ahdistusta auttaa, jos hän ymmärtää, että käytösmalli on osa nuoren kasvuprosessia. Aivan kuten suoranainen huutaminenkin.

Näillä keinoilla voit yrittää saada kontaktia teiniin, kun hän on mykkäkoulumoodissa:

Ärsykkeet pois!

Kun haluat puhua lapsesi kanssa ja hän on kuin sinua ei olisikaan, poista ärsykkeet ympäristöstä. Pyydä nuorta sulkemaan televisio tai laittamaan puhelin pois. Tällöin hänen huomionsa ei mene muihin asioihin. Vaikka teini ei tarkoituksella pitäisi mykkäkoulua, tekee hyvää harjoitella keskittymistä vain yhteen asiaan kerrallaan.

Kerro asiasi selkeästi ja lyhyesti

Ilmaise asiasi mahdollisimman lyhyesti ja selkeästi. Varsinkin jos nuori vaikuttaa vihamieliseltä. Aikuisille on tyypillistä analysoida asioita yksityiskohtaisesti, mutta nuorella kyky ei ole vielä kovin hyvä. Vanhempi saattaa selittää asioita liian monisanaisesti, eikä nuoren keskittymiskyky ärtyneenä riitä sisäistämään kaikkea. Kerro asiasi lyhyesti ja selkeästi, jotta nuori ymmärtää mitä tarkoitat. Äänensävy kannattaa pitää rauhallisena ja ilme peruslukemilla. Joskus nuori ei kiinnitä niin paljon huomiota sanottuihin sanoihin, mutta äänensävy ja ilmeet jäävät paremmin hänen mieleensä.

Älä käytä sanoja, jotka tyrehdyttävät keskustelun

Jos vanhempi tietää tiettyjen sanojen saavan nuoren sulkeutumaan entisestään, jätä ne keskustelusta pois. Vanhemmalla on voinut olla tapana aloittaa vakavat keskustelut sanomalla “haluaisin jutella kanssasi”. Jos nämä sanat aina edeltävät ikävää keskustelua, nuori saattaa tulkita vanhemman sanat “nyt olet vaikeuksissa”.

Kannattaa aloittaa keskustelu toisin kuin yleensä, esimerkiksi sanomalla “ajattelin sinua ja mieleeni tuli pari ajatusta, jotka haluaisin jakaa kanssasi”. Nuorelle voi ehdottaa yhteistä aamiaista tai lounasta, jolloin voi vaihtaa kuulumisia. Tärkeintä on ettei aina aloita vakavamielistä keskustelua samoilla sanoilla, jotka saattavat saada nuoren lukkiutumaan.

Lähde: Empowering Parents

Teksti: Sonja

Avatar photo

Ruuhkavuodet toimitus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *