Kun isovanhemmat haluavat kontrolloida lastenlastensa käytöstä

man in blue polo shirt carrying girl in white and pink floral dress
Kuva: Isaac Quesada

Jos isovanhemmat ovat lasten käytöksen suhteen hyvin tiukkoja, kuinka asiaan pitäisi suhtautua, jotta vierailut isovanhempien luona eivät olisi yhtä tuskaa?

Isovanhempien luona vieraillessa saattaa kuulla kasvatusohjeita, jotka eivät enää ole tätä päivää. Jos isovanhemmat pyrkivät kontrolloimaan lastenlasten käyttäytymistä vierailujen aikana, miten tällaiseen tilanteeseen olisi parasta suhtautua?

Toisinaan isovanhemmilla on varsin erilainen käsitys siitä, kuinka lapsia tulisi kasvattaa

Mikäli isovanhemmat ovat jo hyvin iäkkäitä, heidän voi olla vaikea muuttaa totuttuja käytösmallejaan. Kannattaa yrittää pyrkiä ystävällisellä keskustelulla saamaan isovanhemmat ymmärtämään, että nykyaikana lapsia kasvatetaan hyvin toisenlaisella tavalla kuin vuosikymmeniä sitten. Isovanhempien täytyy ymmärtää, että perheessänne on tietynlaiset säännöt, joihin lapset ovat tottuneet. Lapsille on hyvin stressaavaa, mikäli he isovanhemmilla vieraillessaan joutuvat yhtäkkiä opettelemaan toisenlaiset säännöt.

Tämä ei tarkoita, että jos lapset kotona riehuvat valtoimenaan, he saavat riehua isovanhempien kodissa samaan tyyliin, kenties tuhoten koriste-esineitä ja muuta omaisuutta. Peruskäytöstavat täytyy lapsille opettaa siten, että he osaavat käyttäytyä kohteliaasti ja toisten koteja kunnioittaen muiden luona vierailtaessa. On kohtuutonta, että kotonaan tietyllä tavalla ruokailemaan tottuneet lapset isovanhempien luona yhtäkkiä pakotetaan käyttäytymään ruokapöydässä täysin toisin.

Joskus isovanhemmat saattavat olla sen aikakauden ihmisiä, jolloin on ajateltu, että lapset saavat näkyä, mutta eivät kuulua. Pieni lapsi voi pahoittaa mielensä ja ihmetellä, miksi häntä kielletään puhumasta pöydässä, kun hän kotona saa niin tehdä. Tällaisessa tilanteessa vanhemman on tärkeää pitää lapsensa puolta, eikä alistua isovanhempien vaatimuksiin.

Useimmat isovanhemmat eivät käske lapsia pysymään hiljaa ruokapöydässä, vaan päinvastoin haluavat jutella näiden kanssa ja kuulla heidän kuulumisiaan. Kuitenkin tilanteita saattaa joskus osua kohdalle silloin, kun sukupolvien väliset käsitykset kasvatuksesta ovat hyvin erilaisia.

On tärkeää muistaa, että jos isovanhemmat ovat jo hyvin iäkkäitä ja voimakkaasti kaavoihin kangistuneita, ei ole realistista odottaa, että he pystyvät täydellisesti muuttamaan ajatteluaan enää elämän ehtoopuolella. Kultainen keskitie saattaa olla paras ratkaisu konfliktitilanteissa. Keskitievaihtoehto ei kuitenkaan saa olla sellainen, jossa lapset kärsisivät.

Isovanhemmat ovat aikuisia ihmisiä ja heidän täytyy ymmärtää, että lapsen hyvinvointi on tärkeintä. Lapsen ei voi olettaa muuttuvan toisenlaiseksi astuessaan isovanhempien kynnyksen yli.

Kuten monissa tilanteissa, tässäkin ratkaisu löytyy ystävällisestä keskustelusta sen sijaan, että molemmat osapuolet yrittävät aggressiivisesti runnoa läpi omaa näkemystään. Aggressiolla lopputulos saattaa olla vain se, että ihmisten välit katkeavat eikä isovanhempien luona enää vierailla. Tämä ei ole kenenkään etu.

Teksti: Sonja

Ei vielä kommentteja

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Tilaa uutiskirje

Aitoa vertaistukea perhearkeen, lempeästi myötäeläen


Lisätietoja henkilötietojen käsittelystä tietosuojaselosteesta.