Leikkaus on tehokas apu vatsalihasten vaikeaan erkaumaan

Leikkaus on tehokas apu vatsalihasten vaikeaan erkaumaan
Kuva: Pexels/ Kindel Media

Raskauden aikana kasvava kohtu ja lapsi venyttävät vatsanpeitteitä ja suorat vatsalihakset erkaantuvat toisistaan. Tämä on täysin normaalia ja yleensä muutokset palautuvat ennalleen synnytyksen jälkeen noin vuodessa. Osalla synnyttäneistä suorien vatsalihasten välinen erkauma jää kuitenkin pysyväksi.

Vatsalihasten erkaumaa hoidetaan usein fysioterapialla, mutta kaikille se ei riitä helpottamaan erkauman aiheuttamia oireita. Tällöin hoitovaihtoehtona voi olla leikkaus, jota voidaan hyödyntää etenkin vaikean erkauman hoidossa. Jos erkauma on laaja, voi se aiheuttaa selkäoireita tai tyrän.

Erkauma luokitellaan vaikeaksi, jos se on yli 5 senttimetrin levyinen. Tällainen erkauma on harvinainen. Plastiikkakirurgi Reetta Tuomisen väitöstutkimuksessa vaikea erkauma todettiin 1,5 prosentilla lähes tuhannesta naisesta.

Tuominen tarkasteli tutkimuksessaan, miten vatsanpeitteet toipuvat raskaudesta sekä miten erkaumaleikkaukset vaikuttavat naisten elämänlaatuun ja toimintakykyyn. Tutkittavana oli kaksi leikkausmenetelmää, PSUM-verkkotekniikka sekä HELP-abdominoplastia.

Helsingin yliopistossa tehdyssä väitöstutkimuksessa selvisi, että molempien leikkaustapojen haittavaikutukset olivat vähäiset. HELP-leikkauksella hoidetut potilaat raportoivat myös elämänlaatunsa kohentuneen ja selkäkivun vähentyneen merkittävästi.

Tuominen selvitti myös naisten vatsalihasten toimintakykyä, jota mitattiin istumaannousutestillä. Ennen erkauman korjausleikkausta istumaannousutesti onnistui vain muutamalla potilaalla 46:sta, vaikka potilaat olivat harrastaneet liikuntaa useita kertoja viikossa ja saaneet fysioterapiaa. Vuosi leikkauksen jälkeen istumaannousutestin keskimääräinen tulos oli 11 toistoa 30 sekunnissa.

Leikkauksiin hakeudutaan aiempaa aktiivisemmin

Väitöstutkimuksessa lähes tuhannen naisen suorien vatsalihasten väli mitattiin raskausajan ultraäänitutkimuksen yhteydessä ja seurantaa täydennettiin kyselytutkimuksella. Tuominen kertoo tiedotteessa, että tietoa erkauman vaikutuksista sekä leikkaushoidon hyödyistä ja haitoista on ollut niukasti saatavissa.

Tutkimuksessa havaittiin, että jo yhden raskauden jälkeen keskimääräinen suorien vatsalihasten väli oli noin 2,5 senttimetriä, eli silloin voidaan puhua erkaumasta. 2-3 senttiä leveällä erkaumalla ei kuitenkaan näyttänyt olevan vaikutusta naisten elämänlaatuun tai selkäoireisiin.

“Tällainen pieni vatsalihasten välin leventyminen raskauksien myötä on tavallista, eikä odottavien äitien tarvitse huolestua asiasta. Tällaisia erkaumia ei yleensä tarvitse korjata leikkauksella”, Tuominen sanoo.

Tuomisen mukaan erkaumasta on alettu puhua aiempaa enemmän ja korjaaviin leikkauksiin hakeudutaan aiempaa aktiivisemmin. Plastiikkakirurgi kertoo, että leikkaushoidosta hyötyvät etenkin ne naiset, joilla erkauma on vaikea.

“Kun toimintakyky palautuu, se mahdollistaa paluun harrastuksiin ja helpottaa arkisia asioita, kuten pitkään seisomista, kävelemistä ja kivutonta elämää”, Tuominen päättää.

Teksti: Miia

Avatar photo

Ruuhkavuodet toimitus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *