Tiesitkö, että nämä oireet voivat kieliä keliakiasta!

Tiesitkö, että nämä oireet voivat kieliä keliakiasta!
Kuva: Pixabay/mohamed_hassan

Keliakia ei välttämättä oireile laisinkaan. Se voi piileskellä elimistössä vuosia. Jos mahdollista keliakiaa ei tunnisteta ja hoideta, se voi aiheuttaa jopa hedelmättömyyttä ja masennusoireita. Lisäksi se aiheuttaa riskiä ohutsuolen syöpään ja osteoporoosiin.

Keliakiassa rukiin, vehnän ja ohran sisältämä gluteeni aiheuttaa tulehdusta ohutsuolen limakalvolla. Tulehduksen takia ravintoaineiden imeytyminen limakalvon läpi heikkenee.

Keliakiaan voi sairastua missä iässä tahansa. Eniten sitä todetaan kuitenkin aikuisiässä. Klassinen keliakia aiheuttaa laihtumista ja ripulia. Näitä oireita saa kuitenkin vain alle kolmasosa keliakiaa sairastavista. Lisäksi oireet ovat samoja kuin laktoosi-intoleranssissa ja stressissä. Muita oireita voivat olla kutiseva ja rakkulainen ihottuma, aneemisuus, osteoporoosi, epilepsia, migreeni, kohonneet maksa-arvot ja hampaiden kiillevauriot.

Keliakian diagnoisointia hankaloittaa se, että yli puolella keliaakikoista ei tule oireita. Henkilöiden elämänlaatu kuitenkin paranee, kun he saavat diagnoosin ja alkavat noudattaa gluteenitonta ruokavaliota.

Ylivarovaisuus on turhaa

Sisätautien ja gastroenterologian erikoislääkäri Olli-Pekka Koivurovan mielestä ylivarovaisuus on turhaa. Gluteenin jättäminen ruokavaliosta ilman tutkimuksia ei kannata. Se tekee ruokavaliosta yksipuolisen ja vähentää energiansaantia. Lisäksi se teettää paljon työtä, kun joutuu käymään läpi tuotteiden ainesosat.

“Tiedämme, että suurin osa viljoista oireita saavista ihmisistä ei ole keliaakikkoja. He ovat yleensä terveitä ihmisiä, jotka saavat oireita viljatuotteista ilman, että suolessa on vaurioita tai sairautta,” Koivurova selventää.

Tutkimuksissa keliakiaa on todettu noin 2 prosentilla suomalaisista eli sitä sairastaa vain pieni osa väestöstä. Heistä noin 10 %:lla aikuisista on ihokeliakia. Ihokeliakia on yleisempi miehillä. Suolen keliakiaa sairastavista sen sijaan kaksi kolmasosaa on naisia.

Milloin lääkäriin?

Keliakiaan sairastuminen on perinnöllistä. Jos suvussa sairastetaan keliakiaa, on henkilöllä suurentunut riski sairastua keliakiaan. Mikäli oireita ilmenee, voivat alle 50-vuotiaat testata keliakian apteekista saatavan testin avulla.

Mikäli testin tulos on positiivinen, on mentävä lääkäriin. Yli 50-vuotiaiden tulisi hakeutua lääkärin vastaanotolle, mikäli heillä on uusia vatsa- tai suolisto-oireita: nimittäin iän myötä riski ruoansulatuskanavan syöpiin kasvaa.

Keliakian hoito

Keliakian ainoa tehokas hoitomuoto on gluteeniton ruokavalio. Sen on oltava elinikäinen. Gluteenittomassa ruokavaliossa jätetään pois kaikki vehnää, ohraa, ja ruista sisältävät ruoat ja ne korvataan gluteenittomilla ruoilla. Ihokeliakiassa käytetään gluteenittoman ruokavalion lisäksi Dapsoni-lääkettä 1-2 vuoden ajan. Oireet häviävät hitaasti hoidon myötä.

Onko sinulla keliakian oireita? Häiritsevätkö ne elämääsi?

Lähteet: Anna ja Terveyskirjasto

Teksti: Anne-Mari Valta

Avatar photo

Ruuhkavuodet toimitus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *