Lapsi jää vaille rakkautta, millaisia seurauksia sillä on?

Kuva: Pexels/ Keira Burton

Lapsen tulisi saada turvaa, suojelua ja rakkautta. Ikävä kyllä kaikki lapset eivät saa kokea olevansa rakastettuja lapsuudessaan. Sillä voi olla suuria haitallisia seurauksia heidän elämässään. Rakkauden puute lapsuudessa vaikuttaa vielä vuosienkin päästä henkilön käytökseen ja ihmissuhteisiin.

Uusi tutkimus osoittaa, että rakkauden puutteesta lapsena kärsivät henkilöt voivat sairastua suuremmalla todennäköisyydellä elinikäiseen masennukseen. Lapsuuden rakkauden puute voi aiheuttaa monia negatiivisia seurauksia. Näitä ovat esimerkiksi fyysiset sairaudet ja kokemus elämän tarkoituksettomuudesta.

Rakkauden puutteesta kärsivät ihmiset kokevat helposti itsensä yksinäisiksi ja heillä on vaikeuksia ihmissuhteissaan sekä kyvyttömyyttä luottaa muihin ihmisiin. He kokevat hylätyksi tulemisen pelkoa. Heillä on huono itsetunto ja he syyttävät kaikesta itseään.

Seurauksia joita rakkautta vaille jäänyt lapsi kokee

1. Välinpitämättömyys ja empatiakyvyttömyys

Ihmiset jotka ovat jääneet lapsena vaille vanhempiensa rakkautta, ovat myöhemmällä iällä välinpitämättömiä toisia ihmisiä kohtaan. Heillä on hankaluuksia ymmärtää toisten tunteita. He ovat kyvyttömiä ilmaisemaan tunteitaan, joten he tukahduttavat ne.

Rakkauden puute lapsen elämän ensimmäisinä vuosina vaikuttaa siten, että lapselle ei kehity empatiakykyä. Rakkautta vaille jääneellä henkilöllä on kyvyttömyyttä rakastaa ja osoittaa rakkautta.

2. Ongelmat jatkuvat usein sukupolvelta toiselle

Mikäli rakkautta vaille jäänyt henkilö ei käsittele asioita esimerkiksi terapiassa, hän tiedostamattaan jatkaa ongelmallisten sukupolvien ketjua omille lapsilleen. Lapsuudessa saatu rakkaus muokkaa ihmisistä aitoja, uskollisia ja epäitsekkäitä. Jos lapsi jää sen sijaan vaille vanhempiensa rakkautta, tulee lapsella olemaan aikuisena vaikeuksia edellä mainituissa asioissa.

3. Mitä rakkaus merkitsee lapsille

Rakkauden osoittaminen lapsille on todella tärkeää monista eri syistä. Lapsuuden aikana kehittyy muun muassa inhimillisyys. Rakkautta saanut lapsi kykenee tuntemaan aikuisena rakkautta ja empatiaa, sekä olemaan epäitsekäs.

Mikäli lapsi on jäänyt vaille rakkautta lapsuudessa, kasvaa hän emotionaalisessa tyhjiössä. Se voi aiheuttaa myöhemmällä iällä aggressiivisuutta. Varhaisessa elämänvaiheessa koettu rakkauden puute vaikuttaa lapseen negatiivisella tavalla aina aikuisuuteen saakka.

Oletko saanut lapsena rakkautta? Annatko tarpeeksi rakkautta omille lapsillesi?

Lähteet: Askel terveyteen, Psychology Today

Teksti: Anne-Mari Valta

Ei vielä kommentteja

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Tilaa uutiskirje

Aitoa vertaistukea perhearkeen, lempeästi myötäeläen


Lisätietoja henkilötietojen käsittelystä tietosuojaselosteesta.