Mikä aiheuttaa jatkuvan vessassa juoksemisen?

Mikä aiheuttaa jatkuvan vessassa juoksemisen?
Kuva: 99.films

Moni ihminen ei välttämättä itse tiedosta, jos oma vessakäyntien määrä poikkeaa normaalista. Tiheävirtsaisuuden syy kannattaa selvittää, mikäli asia häiritsee päivittäistä elämää.

Koska näistä asioista harvemmin puhutaan ääneen, ihminen saattaa ajatella, että hänen wc:ssä käymisen tahtinsa on täysin normaali. Kuultuaan kuinka usein terve ihminen käy keskimäärin päivittäin vessassa, hän saattaa havahtua, että tuleekin juostua huomattavasti normaalia enemmän asioilla.

Myös yksilöllisiä eroja on. Mikäli virtsaamisen tarve on selkeästi normaalia suurempi, kannattaa asiasta käydä juttelemassa lääkärin kanssa. Näin voi poissulkea tulehduksen mahdollisuuden.

Joskus syy on hyvin yksinkertainen. Toisilla ihmisillä esimerkiksi kofeiini lisää vessakäyntien määrää. Jos ihminen juo päivässä pari kuppia kahvia tai nauttii muita kofeiinipitoisia juomia, saattaa wcs:sä joutua tämän jälkeen juoksemaan selkeästi tiheämmin. Tämä ei merkitse, että ihmisessä olisi mitään vikaa.

Terve ihminen tuottaa virtsaa noin 1-2 litraa vuorokaudessa, jos hän juo normaalisti. Virtsan erityksen avulla munuaiset poistavat elimistön kuona-aineita. Normaalitilanteessa ihminen kokee virtsaamisen tarvetta noin 3-5 kertaa vuorokaudessa. Tiheävirtsaisuudesta voi puhua, jos virtsaamisen tarve on yli kahdeksan kertaa vuorokaudessa. Jos joutuu nousemaan yöllä monta kertaa käymään wc:ssä, kannattaa selvittää voiko taustalla olla jokin lääketieteellinen syy.

Tiheään virtsaamistarpeeseen saattaa olla monia erilaisia syitä

Joskus syy normaalia tiheämpään virtsaamisen tarpeeseen voi olla virtsarakon pienuus tai virtsan lisääntynyt tuotto munuaisissa. Virtsarakko voi olla herkistynyt niin, että se viestittää virtsaamisen tarpeesta, vaikka rakon täyttymisaste olisi vasta hyvin matala.

Useimmiten syy löytyy siitä, että ihminen on juonut normaalia enemmän. Kofeiinipitoisien juomien sisältämät aineet lisäävät munuaisten poistamaa nestemäärää. Monet lääkeaineet saattavat vaikuttaa samalla lailla.

Syy tiheävirtsaisuuteen voi olla vika munuaisten toiminnassa. Myös hoitamaton sokeritauti saattaa oireilla tihentyneenä virtsaamisena. Virtsarakko saattaa olla tulehtunut, jolloin ihmisellä on jatkuva virtsaamisen tarve, vaikka rakko ei ole täynnä.

Jos joutuu käydä virtsaamassa useammin kuin keskimäärin kahdeksan kertaa päivässä, kannattaa käydä varmistamassa lääkäriltä, ettei tiheävirtsaisuuden taustalla ole jokin sairaus.

Lähde ja lisätietoa: Terveyskirjasto

Teksti: Sonja

Avatar photo

Ruuhkavuodet toimitus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *