Joskus vanhempi näkee sairauksia, vaikkei niitä olisikaan

Joskus vanhempi näkee sairauksia, vaikkei niitä olisikaan
Kuva: Jenna Norman

Vanhempi voi tarkkailla lastaan liikaa ja etsiä suurennuslasin kanssa viitteitä siitä, ettei lapsi ole terve. Jos huomaa itsessään tällaista taipumusta, tilanteeseen kannattaa puuttua heti. Liika huolehtiminen voi aiheuttaa pitkään jatkuessaan vain turhaa ahdistusta.

On luonnollista olla huolissaan lapsestaan. Ensimmäisen lapsen kohdalla monet asiat kun ovat vielä vanhemmille vieraita. Vanhempi saattaa säikähtää lapseen liittyvästä asiasta silloinkin, kun syytä huoleen ei ole.

Nykyisin on helppoa googlettaa oireita tuntiessaan mahdollisia sairauden merkkejä. Oikein käytettynä google voi olla tehokas apu ja säästää turhia lääkärikäyntejä. Toisinaan se saattaa saada ihmisen pelkäämään vakavaa sairautta, vaikkei syytä huoleen olisikaan.

Oireita voi googletella, mutta päätös hoitoon menemisestä kannattaa aina tehdä terveydenhuollon ammattilaisten suositusten mukaisesti. Jos terveydenhuollon henkilökunta toteaa, ettei tietynlaisten oireiden kanssa tarvitse lähteä lääkäriin, kannattaa tätä ohjeistusta noudattaa.

Oireiden googlettaminen saattaa vain lisätä ahdistusta

Vaikka vanhempi saisi ohjeen seurata tilannetta kotona, hän voi yhä olla hyvin huolissaan lapsestaan. Oireiden googlettaminen voi mennä liiallisuuksiin ja aiheuttaa voimakasta stressiä. Vanhemman ahdistunut olo vaikuttaa myös muihin lähellä oleviin ihmisiin.

Vaikkei lapsella olisi varsinaisia akuutteja sairauden oireita, vanhempi voi tarkkailla lapsen terveyteen liittyviä asioita. Vanhempi voi seurata kasvavan lapsen kehon mittasuhteita, muotoa ja muita kasvun indikaattoreita. Jos lapsen vatsa pullottaa, vanhempi voi huolestua onko lapsella jokin sairaus tai kehityshäiriö, joka aiheuttaa turvotusta. Jos lapsi ei kehity täsmälleen oppikirjojen mukaisesti, vanhempi voi kokea voimakasta huolta.

Kotidiagnoosien teko ei kannata

Pahin tilanne on, jos vanhempi kokee olevansa kyvykäs tekemään diagnooseja lapsen terveydentilasta googlesta lukemiensa tietojen perusteella. Vanhempi saattaa lähteä kokeilemaan jopa erilaisia netistä löytämiään hoitokeinoja lapseensa. Tällöin voi tapahtua ennakoimattomia asioita, jotka saattavat vaatia pitkäkestoistakin lääkärin hoitoa. On tärkeää, että oireiden googlettamisen lisäksi käännytään lääkärin puoleen, jos siihen on syytä.

Omaa stressiä lapsen terveyden suhteen voi helpottaa vertaistukiryhmien avulla. Nykyään netissä on paljon keskustelupalstoja, joissa jutella vanhemmuudesta ja kohdata muita vanhempia. Lapset ovat nuoria vain lyhyen hetken. On sääli, jos vanhempi viettää tämä kallisarvoisen ajan peläten ja huolehtien.

Teksti: Sonja

Avatar photo

Ruuhkavuodet toimitus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *