Koti putipuhtaaksi kevääksi: 13 vinkkiä kevätsiivoukseen!

Koti putipuhtaaksi kevääksi: 13 vinkkiä kevätsiivoukseen!
Kuva: Pexels/Cottonbro studio

Kevät tekee tuloaan kovaa vauhtia. Valoisa aika lisääntyy päivä päivältä, ulkona alkaa kuulua jälleen lintujen laulua ja aurinkokin näyttäytyy taas enemmän sulattaen kinoksia ja lämmittäen samalla ihanasti.

Kevään saapuminen tarkoittaa monessa kodissa yhtä asiaa: kevätsiivousta. Koko huushollin siivoaminen voi olla iso urakka, minkä takia kevätsiivousta kannattaa hajauttaa useamman päivän tai jopa parinkin viikon ajalle. Yksi hyvä taktiikka on tehdä kevätsiivousta huone kerrallaan.

Ennen kuin aloitat kevätsiivouksen, tutustu alla oleviin vinkkeihin jotka voivat helpottaa siivousurakkaasi:

 • Jos lieden ja keittiötasojen välissä on rako, on sinne voinut päätyä kokkailujen yhteydessä ruokaa, joten siivoa välit. Tulevia siivouskertoja helpottaaksesi voit hankkia liesilistan, joka pitää lieden sivut puhtaana ja ruoan palaset pois lieden ja tason välistä.
 • Käy jääkaapin sisältö läpi, heitä parhaat päivät nähneet tuotteet pois ja pese jääkaapin tasot, ovi ja säilytyslaatikot saippuavedellä. Huuhtele kaikki hyvin ennen kuin laitat tasot ja laatikot takaisin.
 • Käy säilytystiloja läpi ja järjestele niistä löytyvät tavarat kolmeen ryhmään: säilytä, lahjoita hyväntekeväisyyteen ja heitä pois. Siivoa säilytystilat ja sen jälkeen järjestele säilytettävään ryhmään laitetut tavarat fiksusti paikoilleen.
 • Pese ikkunat pilvisenä päivänä ja aloita varjossa olevalta puolelta. Muista pyyhkiä sälekaihtimista pölyt ja puhdista rullaverhot mikrokuituliinalla tai hellästi imuroimalla.
 • Pyyhi maalattujen seinien pinnat kostealla mikrokuituliinalla. Etene ylhäältä alas ja pyyhkäise samalla myös ovenkarmit ja listat. Jos kotonasi on tapettiseinät, selvitä tapetin laatu ja puhdista seinät kyseisen laadun ohjeiden mukaan.
 • Putsaa mikro höyryn avulla. Laita mikroturvalliseen kulhoon noin 2,5 desiä vettä sekä sitruuna, lime tai sitruuna ohuiksi viipaleiksi leikattuna. Laita kulho mikroon ja laita mikro päälle muutamaksi minuutiksi tai kunnes mikron ikkuna menee huuruun. Anna mikron jäähtyä noin viisi minuuttia ennen kuin avaat oven. Ota kulho pois ja pyyhi mikro pesusienellä.
 • Pese uudelleenkäytettävät kauppakassit. Tätä ei välttämättä muista tehdä, joten kasseihin voi kertyä likaa.
 • Jos kodissasi on itsepuhdistuva uuni, laita ominaisuus päälle. Jos uunissasi ei tätä mahdollisuutta ole, putsaa uuni laittamalla pinttyneiden likakohtien päälle kuuma, märkä liina pehmentämään likaa. Sen jälkeen käytä uuninpuhdistusainetta valmistajan suositusten mukaan. Huuhtele pinta märällä liinalla ja pyyhi se kuivaksi.
 • Pese suihkuverho ohjeen mukaan.
 • Imuroi pehmeät huonekalut joka puolelta ja muista myös sohvan istuintyynyjen välit.
 • Pese peitot ja tyynyt. Nämä kaipaavat pesua 2-3 kertaa vuodessa, joten kevätsiivous on oiva tilaisuus virkistää niitä. Tarkista pesuohjeet ensin!
 • Puhdista imuri, astianpesukone ja pyykinpesukone valmistajan ohjeiden mukaan.
 • Ennen kuin viet talvivaatteet odottamaan seuraavia pakkasia, ota sivuun kaikki pesun tai korjauksen tarpeessa olevat vaatteet ja pese tai korjaa ne tarpeen mukaan. Käy myös kevät- ja kesävaatteet läpi ennen kuin laitat ne vaatekaappiin tai -huoneeseen. Jos olet jostakin vaatteesta epävarma, sovita sitä ja päätä, pidätkö sen vai annatko sen eteenpäin.

Lähde: Good Housekeeping

Teksti: Miia

Avatar photo

Ruuhkavuodet toimitus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *