Tuoreen sektioarven hoito on tärkeää – 5 vinkkiä arven hoitoon

Tuoreen sektioarven hoito on tärkeää – 5 vinkkiä arven hoitoon
Kuva: Pexels/Ketut Subiyanto

Suomessa noin viidennes synnytyksistä tapahtuu keisarileikkauksella, eli sektiolla. Sektioiden osuus on pitkään vaihdellut 16 ja 17 prosentin välillä, mutta vuonna 2020 sektioita oli 18,4 prosenttia. Se on korkein Suomessa tilastoitu määrä.

Sektio on iso operaatio, jossa avataan vatsanpeitteet ja tehdään kohdun seinämään viilto, jonka kautta vauva syntyy. Leikkausjäljistä muodostuu arpia useampaan kerrokseen: iholle poikittain menevä arpi ja ihon alle, sisempiin kerroksiin pystysuora arpi.

Sektioarpea olisi tärkeä hoitaa, jotta kiinnikkeitä ei pääse muodostumaan. Arpi voi kiinnikkeillään vaikuttaa koko tuki- ja liikuntaelimistöön. Kun tuoretta arpea hoitaa, ei arpikudos ehdi kiristyä.

Suurin osa sektion läpikäyneistä naisista jää tutkimuksen mukaan vaille arven hoito-ohjeita ja muita kuntoutusohjeita, kertoo Nordic Fit Mama tiedotteessaan. Näin on siitä huolimatta, vaikka sektioiden määrä on viime vuosina kasvanut.

Sektioarpi saattaa aiheuttaa monenlaisia vaivoja ja on yleistä, että näitä vaivoja ei tunnisteta arvesta johtuviksi. Kireä arpi saattaa johtaa kipuihin niin paikallisesti kuin heijastekipuina muualla kehossa.

Näin arpea hoidetaan

Nordic Fit Maman mukaan arven hoito olisi hyvä aloittaa mahdollisimman pian synnytyksen jälkeen. Kiinnikkeiden muodostumista voi yrittää välttää liikuttelemalla sektioarpea. Aluksi ihoa liikutellaan lempeästi kauempaa arvesta, kylkien, rintakehän ja ylävatsan alueelta. Tässä vaiheessa itse arpeen ei vielä kosketa.

Sektioarpeen saa koskea vasta, kun se on parantunut ja siisti. Yleensä arpi on parantunut noin kuusi viikkoa leikkauksen jälkeen. Jos arpea kuumottaa tai se on turvonnut, ei sitä saa kosketella.

Kun haava on siististi arpeutunut, voidaan aloittaa varsinainen arven hoito. Arpea käsitellään puhtain sormin ja ilman rasvaamista. Alkuvaiheessa on hyvä pitää otteet lempeinä. Arven käsittelyn tulee olla kivutonta eikä käsittely ei saa ärsyttää kudoksia.

Tiivistetyt sektioarven hoito-ohjeet:

  • Liikuta ihoa kolmella keskimmäisellä sormella ylös ja alas, oikealta vasemmalle ja vasemmalta oikealle. Aluksi ei tehdä venyttäviä liikkeitä vaan vain kevyttä hierontaa. Koko arpi käsitellään kevyin, pyörivin liikkein myötä- ja vastapäivään.
  • Muista käsitellä myös pystyarpi (ihon alla, ei näkyvissä), eli hiero kevyesti myös pystysuuntaan.
  • Toista hieronta 5-7 kertaa. Painoa voi lisätä vähitellen.
  • Sektioarpea ei tarvitse käsitellä päivittäin. Muutama kerta viikossa riittää.
  • Muista käsitellä arpea puhtailla sormilla. Öljyä ja rasvaa ei tule käyttää, mutta muuten ihoa on hyvä kosteuttaa / öljytä, jotta se pysyy kimmoisana ja joustavana.

Teksti: Miia

Avatar photo

Ruuhkavuodet toimitus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *