Kadulla kävelevä, puhelinta tuijottava lapsi huolestuttaa

woman in red white and blue plaid scarf wearing black sunglasses holding black smartphone
Kuva: Julia Coimbra

Monesti kadulla näkee kävelemässä pieniä lapsia, jotka tuijottavat intensiivisesti puhelinta kävellessään. Heidän ohitseen suhahtelee autoja ja pyöriä. Sydän on syrjällään pienen matkalaisen puolesta. Kotona kannattaa ottaa puheeksi, että kävellessä puhelin on parasta pitää repussa.

Jos puhelintaan kävellessään tuijottavaa lasta lähestyy polkupyörällä tiellä, lapsen kohdalla on aina pelko siitä, että lapsi ottaa ajatuksissaan harha-askelen pyörän eteen. Varmuuden vuoksi tekee mieli soittaa pyörän kelloa, mutta odottamaton ärsyke saattaa sekin saada lapsen nostamaan äkkiä katseensa ja astumaan vahingossa suoraan pyörän eteen.

Toisinaan näkee lapsia kävelemässä jopa autotien reunalla puhelinta tuijottaen. Tällöin mielessä käy jo aivan erilaisilla kertoimilla varustettuja pelkotiloja, kun joutuu ohittamaan autolla tällaisen lapsen läheltä. Pieni harha-askel tielle voisi olla kohtalokas.

Kun näkee pienen kulkijan puhelimensa kanssa, herää ajatus siitä, ovatko vanhemmat aktiivisesti opettaneet lapsille, että tiellä käveltäessä puhelinta ei pidä katsoa? Voiko olla niin, että vanhemmat eivät ole tietoisia, että heidän lapsensa vaarantaa terveytensä jokaisella koulumatkallaan puhelimensa takia? Luultavasti monen kohdalla kyse on juuri tästä: vanhemmille ei ole tullut mieleen, että oma lapsi saattaa kävellä puhelin nenässä kiinni myös sellaisilla tiealueilla, jotka ovat lapsille muutenkin vaarallisia.

Vaikka unohdettaisi lapsen itseensä kohdistuva vaara, on tilanteessa muitakin riskejä. Jos kadulla kävelee tuijottaen puhelintaan, on hyvin todennäköistä, että jossain vaiheessa kompastuu johonkin ja puhelin tipahtaa maahan. Jos puhelin tällöin hajoaa, siitä seuraa ylimääräinen menoerä perheelle. Tällainenkaan tuskin on toivottavaa.

Koulumatkalla kannattaisi katsella kaukaisuuteen

Nykyään puhutaan paljon siitä, että lasten näkö on alkanut heikentymään älylaitteiden aikakaudella. Tämä johtuu siitä, että yhä nuoremmat lapset viettävät paljon aikaa älylaitteen ruutua tuijottaen. Silmät tarvitsevat erityisesti sitä, että ihminen välillä viettää aikaa katsellen kauas. Tällöin silmien lihakset rentoutuvat aivan eri tavalla kuin silloin, kun katsotaan lähelle. Lähelle katsominen on silmien lihaksille hyvin rasittavaa.

Lapselle kannattaisikin opettaa pienestä pitäen, että kadulla kävellessä ei katsota puhelinta, vaan puhelin on repussa koko matkan ajan. Tällöin koulumatkoista tulisi jokapäiväinen hetki, jolloin lapsi katselee aktiivisesti ympärilleen ja myöskin katsoo samalla kauas, jolloin silmien lihakset rentoutuvat.

Onko teidän perheessänne ollut puhetta siitä, että kadulla kävellessä ei kannata samaan aikaan katsoa puhelinta, pelata peliä tai ylipäätään tehdä mitään puhelimella?

Ei vielä kommentteja

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Tilaa uutiskirje

Aitoa vertaistukea perhearkeen, lempeästi myötäeläen


Lisätietoja henkilötietojen käsittelystä tietosuojaselosteesta.