Näin opit kuuntelemaan itseäsi paremmin!

Näin opit kuuntelemaan itseäsi paremmin!
Kuva: Pexels/ Felipe Borges

Itsetuntemus ja itsensä kuunteleminen ovat elämän tärkeimpiä taitoja. Ihminen, joka tuntee itsensä hyvin ja on sinut itsensä kanssa, tietää mitä haluaa ja ansaitsee sekä tulee paremmin toimeen muiden kanssa. Artikkelista löydät vinkkejä, miten voit opetella kuuntelemaan paremmin itseään.

Itsetuntemus on oman käyttäytymisen ymmärrystä: omien tunteiden, halujen, ajattelun ja toiminnan tiedostamista. Psykologian emeritusprofessori Markku Ojasen mukaan tilanne on hyvä, jos henkilöllä on positiivinen kuva itsestään ja hän tulee toimeen muiden kanssa. Sen sijaan, jos on jatkuvasti konfliktitilanteissa muiden kanssa tai tekee asioita, joista on itselleen tai muille haittaa, kertoo se heikosta itsetuntemuksesta.

“Ihminen joka tuntee itsensä hyvin, osaa tehdä elämäänsä koskevia päätöksiä itsenäisesti, sietää pettymyksiä ja osaa iloita onnistumisistaan. Hän luottaa siihen, että pärjää,” sanoo MB-elämäntaidonvalmentaja Marketta Alatalo.

Keinoja kuunnella itseään

1. Arvojen tunnistaminen

Pohdi arvomaailmaasi ja pysy uskollisena arvoillesi. Uskalla olla eri mieltä muiden kanssa.

2. Unohda sisäinen kriitikkosi

Erota hyvät ajatukset sisäisestä kriitikostasi. Yritä tunnistaa pohjimmaiset ajatuksesi jotta saat selville, mitä todella ajattelet.

3. Päästä irti asioista joita et voi hallita

Valitse hyvä ja jätä negatiiviset asiat taaksesi. Se koskee myös myrkyllisiä ihmissuhteita.

4. Opi erottamaan omat toiveesi ja yhteiskunnan odotukset toisistaan

Mitä sinä itse haluat ja mitä kuvittelet yhteiskunnan sinulta odottavan? Kun osaat kuunnella itseäsi ja erottaa edellä mainitut asiat toisistaan, olet paremmin sinut itsesi kanssa. Stressitaso alenee sekä itseluottamus ja itsetunto lisääntyvät.

5. Tarkkaile ajatuksiasi ja tunteitasi

Harjoittele itsesi kuuntelemista tarkkailemalla tunteitasi ja ajatuksiasi. Älä tuomitse niitä hyviksi tai pahoiksi. Voit yhdistää siihen hengitysharjoituksia. Sisäisen äänen oppiminen voi viedä aikaa. Jonkun ajan päästä kuitenkin huomaat, että voit luottaa vaistoihisi ja kunnioittaa itseäsi.

6. Varaa itsellesi aikaa

Ole kiinnostunut omista ajatuksistasi sekä tuntemuksistasi. Selvitä syvimmät tarpeesi ja toiveesi. Ne jäävät nimittäin kiireen keskellä helposti hämärän peittoon. Silti myös ihminen jonka kalenteri on tyhjä, saattaa unohtaa pysähtyä itsensä äärelle. Varaa aikaa itsellesi ja itsesi kuuntelemiseen. Aina se ei vaadi pitkää pohdintaa, jo pienikin hetki itsellesi silloin tällöin tekee hyvää.

Onko sinulla hyvä itsetuntemus? Osaatko kuunnella itseäsi?

Lähteet: Psych-central ja Terve

Teksti: Anne-Mari Valta

Avatar photo

Ruuhkavuodet toimitus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *