Onko sinulla epäterve suhde rahaan? 6 paljastavaa merkkiä

Nyky-yhteiskunnassa voi olla vaikea suhtautua rahaan terveellä, neutraalilla tavalla. Rahaa kannattaisi ajatella vain valuuttana, jonka avulla ostetaan asioita sekä palveluita ja jota säästetään tulevaisuutta varten.
Talousterapeutti Dasha Tcherniakovskaian mukaan olisi ihanteellista, jos rahaan suhtauduttaisiin neutraalisti, mutta todellisuudessa jokaiselle raha merkitsee erilaisia asioita. Siksi suhtautuminen ei ole enää neutraalia ja se voi muuttua myös epäterveeksi. Voidaankin olettaa, että monella ihmisellä on epäterve suhde rahan kanssa, mutta mistä sen todella tunnistaa?
Millaiset merkit paljastavat epäterveen rahasuhteen?
Et tarkista rahatilannettasi
Välttely on yksi selviytymiskeino myös talousterapiassa. Jos käsittelet kulutustottumuksiasi välttelevällä tavalla, kertoo se epäterveestä rahasuhteesta. Vältteleviä tapoja ovat esimerkiksi se, että jätät velkasi huomiotta tai et tarkista rahatilannettasi tililtä; kaupassa teet ostoja vain toivoen, että tilillä on tarpeeksi rahaa.
Rajoittavat ajatusmallit
Kuten jo alussa todettiin, terve suhde rahaan on neutraali. Jos sinulla on jonkinlaisia rajoittavia ajatusmalleja rahaan liittyen, ei rahasuhde ole silloin neutraali. Tällaisia ajatusmalleja ovat esimerkiksi se, että uskot rahan olevan pahaa, ettet ansaitse rahaa tai sanonta raha ei kasva puussa. Ajatusmallit ovat yksilöllisiä ja ne voivat rajoittaa ihmistä monin tavoin niin tietoisesti kuin tiedostamatta. Esimerkiksi jos ajattelet, että raha on pahaa, saatat olla tavoittelematta ylennystä, koska et halua olla “ahne” tai “ilkeä” sitten, kun sinulla on parempi palkka. Ajatusmallit voivat juontua lapsuudesta, joten pohdi millainen suhtautuminen lapsuudenkodissasi oli rahaan ja mieti, millaista suhtautumista välität omille lapsillesi.
Vertaat rahatilannettasi muihin
On vaikea olla vertaamatta itseään muihin, etenkin sosiaalisen median aikakaudella. Jos kuitenkin koko ajan vertaat rahatilannettasi muihin, se ei ole tervettä. Tästä on haittaa erityisesti silloin, jos vertailu saa sinut surulliseksi tai alat kaivata asioita, joita ajattelet, että sinulla “pitäisi” olla, kuten talo tai tietynlainen auto.
Yhdistät arvosi rahaan
Epäterveestä rahasuhteesta kertoo myös se, jos oma arvosi on yhdistynyt siihen, kuinka paljon sinulla on rahaa tai miten tienaat. Jos toistuvasti koet, että huonon rahatilanteesi takia et ole samanarvoinen kuin muut tai vastaavasti koet, että hyvä palkkasi tekee sinusta muita paremman, pitäisi sinun pysähtyä miettimään miksi ajattelet näin.
Lahjojen saaminen on epämukavaa
Ystävä halusi viedä sinut syömään tai työkaveri halusi tarjota sinulle kahvin, mutta et suostunut? Tämä voi kertoa siitä, että et usko olevasi oikeutettu saamaan jotain, jota et ole ansainnut.
Käytät toistuvasti rahaa yli varojesi
Jos jatkuvasti käytät rahaa enemmän kuin mitä sinulla on, on se selvä varoitusmerkki epäterveestä rahasuhteesta. Rahan käyttäminen on välttämätöntä, mutta jos käytät sitä yli varojesi, on sinun pysähdyttävä miettimään, mistä se kumpuaa. Mikä motivoi sinua ostamaan jotain?
Lähde: HuffPost
Teksti: Miia