Tästä tunnistat, että sinulla on toksinen suhde itsesi kanssa

Tästä tunnistat, että sinulla on toksinen suhde itsesi kanssa
Kuva: Pexels/Ismael Sánchez

Kaikista merkittävin ihmissuhde ihmisen elämässä on hänen suhde itseensä. Tätä minäsuhdetta on syytä arvostaa ja huolehtia, että se on terve.

Kuten muut ihmissuhteet, myös suhde omaan itseensä voi muuttua toksiseksi. Jos näin käy, on tilanne tärkeä tunnistaa, ettei toksisuus pääse vahingoittamaan itsetuntoa tai jopa muita ihmissuhteita.

Toksisen minäsuhteen tunnistaminen ei ole aina helppoa. Auttaa, jos tietää millaisia merkkejä pitää silmällä. Asiantuntijat ovat antaneet näistä viisi esimerkkiä.

Olet erittäin kriittinen itseäsi kohtaan

Jos suhtaudut itseesi erittäin kriittisesti, voi se kertoa toksisesta suhteesta itseensä. Kuvittele, että teet pienen virheen töissä tai sanot työkavereiden kuullen jotain noloa. Miten reagoit tilanteeseen? Jos minäsuhteesi on toksinen, suhtaudut siihen todennäköisesti ankaran syyttelevästi ja negatiivisesti. On tärkeä ottaa vastuu omista virheistä, mutta jos jäät murehtimaan tapahtunutta ja rankaiset itseäsi, muuttuu käytös nopeasti toksiseksi.

Epäterveet tavat tuntuvat oikeutetulta

Kun suhde itsensä kanssa on toksinen, on helppo ajautua epäterveellisiin ja todella haitallisiinkin tapoihin. Tällaisia ovat esimerkiksi päihteiden käyttö, syömishäiriöt ja itsensä vahingoittaminen. Epäterveet, huonot ja haitalliset tavat tuntuvat oikeutetulta ja ansaitulta, koska toksinen minäsuhde saa ajattelemaan, ettet ansaitse olla onnellinen tai terve.

Annat itsestäsi liikaa muille

Jos annat toistuvasti itsestäsi liikaa muille ja laitat muiden tarpeet omiesi edelle, se voi synnyttää ärtymystä, kaunaa ja fyysistä väsymystä. Se voi myös kertoa toksisesta suhteesta itsensä kanssa. Jos jatkuvasti yrität tehdä muut onnelliseksi oman hyvinvointisi kustannuksella, ei se pidemmän päälle johda mihinkään hyvään.

Sinulla on huono itsetunto

Selvä merkki toksisesta minäsuhteesta on se, että tunnet itsesi vialliseksi, arvottomaksi tai koet, ettet ansaitse tulla rakastetuksi. Kenties ajattelet, että olet huono ihminen ja halveksut itseäsi. Tällainen käytös kertoo sisäistetystä vihasta tai häpeästä, jonka takia näet itsesi negatiivisessa valossa. Jos voit samaistua tähän, olet todennäköisesti omalle itsellesi toksinen kumppani.

Haet hyväksyntää muilta

Tuntuu hyvältä saada kehu tuntemattomalta tai rohkaisua läheisiltä. Myös uralla eteneminen ja muut saavutukset hivelevät itsetuntoa. Jos kuitenkin jatkuvasti haet hyväksyntää muilta, on sinun tärkeä pysähtyä miettimään, mistä tarve syntyy. Jos koet tyytyväisyyttä itseäsi kohtaan vain muiden avustuksella, on sinun työstettävä minäsuhdettasi terveempään suuntaan.

Lähde: Bustle

Teksti: Miia

Avatar photo

Ruuhkavuodet toimitus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *