Älä puhu näistä 3 aiheesta teinillesi hänen kavereiden kuullen

Älä puhu näistä 3 aiheesta teinillesi hänen kavereiden kuullen

Teini-iän kuohuissa olevan lapsen kanssa saa toisinaan olla tarkkana, mitä sanoo tai tekee. Teinin silmissä vanhemmat ovat noloja ja hän tuntee myötähäpeää vanhempiensa sanomisten tai tekojen takia. Tämä kuuluu ikävaiheeseen, mutta siitä voi aiheutua ongelmiakin, etenkin jos vanhemman suusta pääsee sammakoita teinin kavereiden kuullen.

Vanhempien kannattaisi olla tarkkana erityisesti kolmen tietyn aihepiirin suhteen, kun juttelevat teinilleen ja tämän kavereille. Nämä suositukset pohjautuvat yli 20 vuoden työkokemuksen omaavan perheterapeutti Amanda Craigin neuvoihin.

Älä kysy henkilökohtaisuuksia teinin kavereilta

Jos lapsesi kaveri ei ole tuttu jo vuosien ajalta, ei ole pyytänyt neuvojasi tai ei ole kertonut jotain henkilökohtaista itse sinulle, älä kysele sellaisista aiheista mitään. Henkilökohtaisuuksia voivat olla esimerkiksi se, että kysyt joko kaveri sai sovittua ison riidan toisen kaverin kanssa tai kauppareissulle lähtiessä huikkaat, tarvitseeko sinun tuoda kaupasta kuukautissuojia myös hänelle.

Vaikka tarkoittaisit hyvää, saavat tällaiset henkilökohtaisuudet teinin pois tolaltaan. Teini-iässä nuoret haluavat selvittää asiansa itse ja kaipaavat tilaa itsenäistymiselle. Henkilökohtaisuuksien ottaminen esille vie tämän itsenäisyyden pois ja samalla nolaa hänet. Lisäksi henkilökohtaisuuksia kyselemällä paljastat, että lapsesi on kertonut sinulle kaverinsa asioita ja rikot hänen luottamuksensa. Lapsen kavereille voi jutella, mutta pidä aiheet turvallisina ja kevyinä.

Kouluarvosanat

Vanhemman on tärkeä keskustella kouluarvosanoista ja koetuloksista teininsä kanssa. Olivatpa hänen arvosanansa millaiset tahansa, ei oikea hetki tällaiselle keskustelulle ole sellainen, kun hänen kavereitaan on paikalla. Teinit ovat hyvin tietoisia siitä, kuinka “fiksuja” tai “tyhmiä” he ovat ja mittarina käytetään juuri arvosanoja. Kun kouluarvosanat ottaa puheeksi teinin ja hänen kavereiden kuullen, voi se saada nuoret vertailemaan itseään toisiinsa ja osa voi tuntea alemmuutta muihin arvosanojensa perusteella. Jos haluat kehua lapsesi hyvää koetulosta tai antaa neuvoja, miten hän voisi parantaa arvosanojaan, jätä se keskustelu kahdenkeskiseksi.

Omat ongelmat

Teinin kaveri on jäämässä teille syömään ja valmistat keittiössä päivällistä nuorten pitäessä sinulle seuraa. He keskustelevat päivästään ja samalla kysyvät, miten sinun päiväsi meni. Vaikka haluaisit kirota tympeää työkaveria tai valittaa, kuinka puoliso ei taaskaan aamulla vienyt roskia töihin lähtiessä, älä tee niin. Monet vanhemmat ottavat henkilökohtaisia asioitaan puheeksi yrittäessään päästä samalle aaltopituudelle teinien kanssa. Teinit eivät kuitenkaan ole kiinnostuneita tai edes osaa vielä ymmärtää aikuisten maailman isoja ongelmia, kuten parisuhdevaikeuksia tai ongelmia töissä. Tällaiset aiheet tuntuvat vain kaikista kiusallisilta. Säästä siis omista ongelmista puhuminen ystäviesi korville ja koeta jutella nuorille heidän kiinnostuksen kohteistaan.

Lähde: PureWow

Teksti: Miia

Avatar photo

Ruuhkavuodet toimitus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *