Näin kasvatat lapsen, joka luottaa ja kunnioittaa sinua

Näin kasvatat lapsen, joka luottaa ja kunnioittaa sinua
Kuva: Pexels/Kindel Media

Luottamus ja kunnioitus ovat kaksi asiaa, jotka on helppo menettää ja vaikea saada, sillä ne täytyy ansaita. Luottamus ja kunnioitus ovat ihmissuhteiden tärkeimpiä rakennuspalikoita, myös vanhemman ja lapsen suhteessa.

Miten vanhempi voi varmistaa, että saa lapsensa luottamuksen ja kunnioituksen? Elämäntapavalmentaja Triffany Hammond on listannut tähän kuusi neuvoa.

Huomioi lapsen kehitysvaihe

Lapset ovat tietyissä kehitysvaiheissa luonnostaan itsekeskeisiä ja tietyissä vaiheissa on tervettä koetella vanhempien asettamia rajoja. Ihmisen aivot kehittyvät noin 25-vuotiaaksi saakka ja kehitys tapahtuu pyrähdyksinä. Kun kehitysvaihe on päällä, ottaa emotionaalinen ja impulsiivinen mantelitumake vallan, mikä heijastuu käytökseen.

Yritä ymmärtää, mitä lapsi käy läpi

Myllerrys ja hämmennys kasvavan lapsen mielessä on yhtä aitoa kuin paineet, joita vanhempi voi kokea. Onkin tärkeä muistaa empatia ja myötätunto! Ne voivat auttaa lasta luottamaan vanhempaansa niin, että hän uskaltaa puhua kaikesta, mitä käy läpi. Jos hyvin käy, lapsi voi olla myös valmis ottamaan vanhemman neuvoja vastaan.

Myönnä virheesi

Virheitä tapahtuu kaikille ja ne ovat opettavaisia kokemuksia. Lapselle voi puhua omista mokistaan, niiden aiheuttamista tunteista ja siitä, miten niihin suhtautuu nyt, kun aikaa on kulunut. Jos mokaat lapsen kanssa, muista pahoitella. Jos suutuit, pyydä anteeksi ja kerro, että hoidit tilanteen huonosti ja miten aiot tulevaisuudessa toimia. Kerro lapselle, että sinäkin olet vain ihminen ja aina kaikki ei mene nappiin ensimmäisellä kerralla.

Aseta seuraukset huonolle käytökselle

Jos lapsi ei tottele tai tekee jotain sopimatonta, ei tästä pidä rankaista miten tahansa. Jos esiteini ei vastaa sovitusti äitinsä puheluun, ei siitä pidä rankaista tukistamalla tai kotiarestilla, vaan parempi tapa on ottaa puhelin pois tietyksi ajaksi. On syytä muistaa, että Suomen lain mukaan lasta ei saa alistaa, kurittaa ruumiillisesti eikä kohdella muulla tavoin loukkaavasti.

Luota, että lapsi löytää oman tiensä

Anna lapsen luottaa omaan vaistoonsa, vaikka se johtaisi epäonnistumiseen. Tämä opettaa lapselle vastuuta. Lapset tarvitsevat luovuutta, jos haluavat menestyä alati muuttuvassa maailmassa. Luovuus ja itseluottamus kasvaa, kun ei joudu turvautumaan muihin kaikessa. Kun lapsi hoksaa virheensä, samaistu ja ole tukena. Muista juhlistaa odottamattomiakin onnistumisia lapsen kanssa.

Yritä ymmärtää, mikä lasta motivoi

Lapsi ajattelee omilla aivoillaan. Hän ei yritä ärsyttää tai vähätellä vanhemman auktoriteettia, jos hän kertoo ehdotuksensa vanhemman tarjoamien ehdotusten rinnalle. Lapsi miettii vaihtoehtoja, jotka voisivat sopia molempien tarpeisiin. Tätä innovatiivista mieltä kannattaa arvostaa, sillä silloin lapsi todennäköisemmin kuuntelee ja arvostaa myös vanhemman näkökulmaa.

Lähde: Your Tango

Teksti: Miia

Avatar photo

Ruuhkavuodet toimitus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *