Hyvässäkin suhteessa voidaan nukkua erillään – muista tämä yksi neuvo

woman in white dress lying on bed
Kuva: Damir Spanic

Valtaosa pariskunnista nukkuu samassa sängyssä tai ainakin samassa huoneessa. Erillään nukkuminen ei kuitenkaan välttämättä kerro suhteen tilasta, vaan myös hyvässä suhteessa voidaan nukkua eri sängyissä.

Parit voivat siirtyä nukkumaan erilleen monista syistä. Erilaiset unirytmit, äänekäs kuorsaus tai jatkuva sängyssä pyöriminen ja erilaiset mieltymykset huoneen lämpötilan suhteen voivat häiritä jommankumman unta niin, että pari toteaa paremmaksi siirtyä omiin sänkyihin.

Parisuhteen tilasta ei voi vielä tehdä päätelmiä sen perusteella, jos pari nukkuu erillään. Mielipalveluiden pari- ja perhepsykoterapeutti Marja Laakso kertoo Anna-lehden haastattelussa, että enemmän suhteen tilasta kertoo tämän nukkumisjärjestelyn taustalla olevat syyt sekä se, ovatko molemmat osapuolet tyytyväisiä ratkaisuun.

”Joskus on oletuksia, että parisuhde menee huonoksi, jos nukkuu eri sängyissä. Syyt parisuhteen ongelmiin ovat kuitenkin yleensä muualla kuin siinä, missä sängyssä nukutaan”, hän toteaa.

Erillään nukkumista on hyvä pysähtyä pohtimaan, etenkin jos tilanteeseen on vain jostain syystä ajauduttu. Laakso kehottaa pohtimaan, mitkä ovat syyt tähän järjestelyyn, onko se tapahtunut molempien toiveesta ja tyydyttääkö tilanne molempia vai kärsiikö toinen tilanteesta.

Tärkein neuvo

Jos erillään nukkuminen houkuttaa, on olennaista kertoa kumppanille, miksi haluaisi siirtyä eri sänkyihin ja sitten puhua aiheesta yhdessä.

”Tämä on oikeastaan tärkein neuvo, joka minulla asiaan liittyen on: puhukaa ratkaisusta ääneen”, Laakso sanoo.

Nukkumisjärjestelyissä tulee huomioida kummankin osapuolen toiveet, tarpeet sekä tunteet. Kompromissien tekeminen voi olla tarpeen, jos toiselle yhdessä nukkuminen on tärkeämpää. Yksi ratkaisu voisi olla se, että viikolla molemmat voisivat nukkua omissa sängyissä ja viikonloppuisin yhdessä.

Kun keskustelee aiheesta avoimesti, pienenevät siihen liittyvät mahdolliset riskitekijät.

”Parisuhdeterapiaan ei kukaan hakeudu eri sängyissä nukkumisen vuoksi, mutta kun ongelmista aletaan puhua, niin hyvin usein kuulee parin sanovan, että eihän me enää edes samassa sängyssä nukuta”, Laakso kertoo.

Yllättäviä hyötyjä

Erillään nukkumisesta voi tulla myös suhteen voimavara. Kun kumpikin saa nukuttua yönsä paremmin, se heijastuu yleiseen hyvinvointiin ja suhteeseen. Lisäksi eri sängyissä nukkumisessa on toinenkin, yllättävämpi mahdollinen hyvä vaikutus.

”Monessa parisuhteessa eri sängyissä nukkuminen voi toimia yhtenä kipinän ja vetovoiman ylläpitäjänä”, Laakso huomauttaa.

Kun erillään nukkuva pari menee samaan sänkyyn, ei luvassa todennäköisesti ole puhelimen selaamista tai kirjan lukemista; satunnaisempi yhdessä nukkuminen voi saada seksuaalisemman merkityksen. Tämä voi olla tärkeää suhteissa, joiden ongelmana on suhteen arkipäiväistyminen.

”Vanha vitsikin sanoo, että ennen makuuhuoneessa tuoksui partavesi ja parfyymi, nykyään pieru ja kipugeeli. Eri sängyissä nukkuminen voi siis ehkä tuoda enemmän sitä parfyymin tuoksua makuuhuoneeseen”, Laakso päättää.

Lähde: Anna

Teksti: Miia

Tilaa uutiskirje

Aitoa vertaistukea perhearkeen, lempeästi myötäeläen


Lisätietoja henkilötietojen käsittelystä tietosuojaselosteesta.