Kiukutteleeko lapsi syömisen kanssa? Nämä 5 tokaisua auttavat

Kuva: Pexels/Karolina Grabowska

Lapsiperheessä ruokailut voivat toisinaan olla yhtä tahtojen taistoa. Vanhemmat turvauvat monenlaisiin kikkoihin ja keinoihin yrittäessään saada lapsen syömään, mutta pelkkä puhekin voi riittää rauhoittamaan tilanteen.

Kaoottiseltakin tuntuvat, kiukunpuuskien värittämät ruokahetket voivat tulla tutuksi taaperoiässä, kun lapselle alkaa kehittyä oma tahto. Usein tämä vaihe syömisen kanssa menee ohi viimeistään kun lapsi on 4-5-vuotias. Jos syömisestä tehdään kotona iso numero, voi se kuitenkin pitkittää ruokakiukuttelua.

Kun syöminen on vaikeaa ja lapsi kiukuttelee, voi tilannetta helpottaa kikkojen ja maanittelun sijaan puhumallakin. Rekisteröity ravitsemusterapeutti ja kolmen lapsen äiti Alyssa Miller on kehitellyt viisi tokaisua, jotka auttavat vanhempia vaikeissa ruokailutilanteissa:

”Ei se mitään, ei sinun tarvitse syödä sitä.”

Jos lapsi ei suostu syömään jotain tiettyä ruokaa lautaseltaan, sano hänelle näin. Näin lapsi ei tunne painetta syödä tätä tiettyä ruokaa, hän kokee enemmän valinnanvapautta ja saattaa lopulta haukatakin palasen.

”Sepäs kuulostaa hyvältä! Sitä ei ole tämän päivän ruokalistalla, mutta ehkä ensi viikolla.”

Käytä tätä tokaisua, kun olet laittamassa ruokaa ja lapsesi pyytääkin, että söisitte jotain muuta. Usein lapsi toivoo lempiruokaansa ja tällä tokaisulla lapsi saa tietää, että vaikka sitä ei tänään ole tarjolla, saa hän syödä sitä pian uudelleen. Näin hänestä ei välttämättä tunnu niin pahalta, ettei saa syödä kyseistä ruokaa tänä päivänä.

”Taidat ollakin valmis. Voimme kokeilla syödä lisää myöhemmin.”

Tätä tokaisua voi käyttää silloin, kun lapsen käytös ruokailun aikana ei vastaa odotuksiasi (lapsi heittelee ruokaa lattialle, huutaa tai nousee toistuvasti ylös tuolissaan). Toisinaan ruokailuhetken päättäminen on paras ratkaisu. Samalla opetat lapselle, että hän ei viesti pelkästään sanoillaan, vaan myös käytöksellään. Kerro rauhallisesti, että voitte jatkaa syömistä myöhemmin. Näin lasta ei ala nolottaa, mihin hänen käytöksensä johti.

”Mietipäs hetki, miltä masussasi tuntuu. Seuraavan kerran syödään vasta päivällisaikaan.”

Jos lapsi vain haukkasi palan välipalaansa tai juuri ja juuri maistoi lounasaikaan ruokaansa, sano hänelle näin. Sillä opetat häntä tunnistamaan ja kuuntelemaan kehonsa viestejä nälästä. Kun jatkat kertomalla milloin seuraava ruokailu on, auttaa se ruoka- ja välipalarytmin oppimista.

”Hmmm, se näyttää loppuneen. Laitan sen ostoslistalle!”

Jos lapsen lempivälipala on loppunut, saattaa siitä aiheutuva pettymys johtaa kiukutteluun. Kun vastaat lapselle tällä tavalla, pehmität tilannetta. Pienen lapsen kehittyvät aivot eivät välttämättä ymmärrä, että vaikka kotona ei jotain syötävää olisi, ei se ole loppunut ikuisiksi ajoiksi. Kun kerrot, että sitä voidaan ostaa lisää seuraavalla kauppareissulla, voi kiukuttelu loppua siihen ja lapsi oppia, että ruokaa voi ostaa lisää.

Lähde: HuffPost

Teksti: Miia

Ei vielä kommentteja

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Tilaa uutiskirje

Aitoa vertaistukea perhearkeen, lempeästi myötäeläen


Lisätietoja henkilötietojen käsittelystä tietosuojaselosteesta.

  Array
(
  [0] => thumbnail
  [1] => medium
  [2] => medium_large
  [3] => large
  [4] => 1536x1536
  [5] => 2048x2048
  [6] => vp_sm
  [7] => vp_md
  [8] => vp_lg
  [9] => vp_xl
  [10] => vp_sm_popup
  [11] => vp_md_popup
  [12] => vp_xl_popup
)