Raskaus ja liikunta: Tässä ovat totuudet 4 myytin takana

Kuva: Pixabay / StockSnap

Raskauden ajalle on monia ohjeistuksia ja suosituksia, joiden tarkoitus on suojella odottavaa äitiä sekä vauvaa. Aikojen saatossa on syntynyt myös myyttejä, joihin moni suotta uskoo – ja useat niistä liittyvät raskaudenaikaiseen liikuntaan.

Liikunta kuuluu osaksi hyviä elämäntapoja ja siitä pitäisi pitää kiinni myös raskauden aikana. Liikunta saattaa vähentää raskausdiabeteksen, raskaudenaikaisen verenpaineen kohoamisen ja pre-eklampsian vaaraa.

Odottajat saattavat kuitenkin vältellä liikunnan harrastamista, koska ajattelevat raskaudenaikaiseen liikuntaan liittyvien myyttien olevan totta. Totuus on toinen, kuten nämä neljä asiantuntijoiden kumoamaa myyttiä osoittavat.

Myytti 1: Kuntoilu on vaarallista vauvalle tai odottajalle

Onko liikunta raskauden aikana turvallista? Yksinkertaisesti sanottuna: kyllä on. Terveelle äidille liikunta raskauden aikana ei aiheuta riskejä ja liikunnan harrastaminen on suositeltua. Jos ei ole ennen liikkunut säännöllisesti, voi sen aloittaa raskauden aikana. Tällöin on suositeltua aloittaa liikunta vähitellen, liikkumalla noin 15 minuuttia päivässä keskimäärin kolmena päivänä viikossa.

Myytti 2: Sykkeen pitäisi pysyä alle 140

Yksi iso myytti on se, ettei syke saisi nousta yli 140 harrastaessa liikuntaa raskauden aikana. Tälle väitteelle ei ole löydetty mitään faktapohjaista tukea. Sykkeen sijaan kannattaa seurata omaa RPE:tä ja kuunnella omaa kehoa. RPE tulee sanoista rate of perceived exertion ja se tarkoittaa kuinka rasittavaksi liikunnan kokee. RPE toimii yksilöllisellä asteikolla 1-10, missä 1 on liikuntaa, joka ei vaadi juuri mitään ponnisteluja. Raskauden aikana RPE voi olla 6-7, jolloin liikunta ei vielä saa kovin hengästyneeksi, mutta se tuntuu kohtalaiselta.

Myytti 3: Juokseminen ja hyppiminen ei ole turvallista

Terveelle odottajalle juokseminen tai liikunta, jossa täytyy hyppiä, ovat yleensä turvallisia. Raskauden aikana voi tulla kausi, jolloin vatsan seudulla tuntuu epämukavalta ja silloin tällaiset liikuntamuodot jäävät pois. Jotkut taas pystyvät juoksemaan ja hyppimään jopa kolmannekselle saakka. Liikuntamuotoja miettiessä kannattaa kuunnella omaa kehoa. Voit myös kysyä neuvolassa sopivia liikuntavinkkejä omaa tilannettasi ajatellen.

Myytti 4: Liikuntaa ei voi harrastaa samoin kuin ennen raskautta

Olipa liikuntamuoto kuntosalitreeniä, uintia tai lenkkeilyä, ei sitä tarvitse lopettaa raskauden myötä. Jos olet tottunut tietynlaiseen liikuntaan, voit yleensä jatkaa sitä myös raskaana ollessa. Tee vain tarpeen mukaan muutoksia esimerkiksi saliohjelmaasi.

Liikunta raskauden aikana vahvistaa odottajan kehoa sekä tekee hyvää mielenterveydelle. Neuvolakäynneillä kannattaa keskustella liikuntatottumuksista avoimesti ja jos saat ohjeita, noudata niitä.

Lähde: HuffPost, Terveyskirjasto

Teksti: Miia

Ei vielä kommentteja

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Tilaa uutiskirje

Aitoa vertaistukea perhearkeen, lempeästi myötäeläen


Lisätietoja henkilötietojen käsittelystä tietosuojaselosteesta.