Arjen rentoutumistaidot – Mikä on paras aika meditoida?

Arjen rentoutumistaidot – Mikä on paras aika meditoida?
Kuva: Darius Bashar

Moni vanhempi on löytänyt kullanarvoisen rentoutumiskeinon meditaatiosta. Meditaatio voi tutkitusti auttaa ihmistä rentoutumaan henkisesti ja fyysisesti. Kannattaa opetella itselleen sopivin meditaatiotapa ja hiljentyä säännöllisin väliajoin rauhoittamaan mieltään arjen hektisyyden vastapainoksi.

Milloin meditaatiota on parasta harjoittaa?

Joskus ihmisellä ei ole mahdollisuutta valita itselleen täysin ideaalista aikaa meditointiin. Jos voit vaikuttaa kalenteriisi, voit tunnustella kokeilujen kautta, mikä on itselle ideaalisin vuorokaudenaika meditaatioon, jotta siitä saisi suurimman hyödyn irti.

Meditaatio aamulla

Jos meditoi ensimmäiseksi aamulla, tämä saattaa olla hyvin hyödyllistä loppupäivää ajatellen. Aamulla ei ole kuormittunut päivän aikana tapahtumista samalla lailla kuin loppuiltapäivästä tai illasta. Aamulla ihminen kokee fokuksensa ja tarkkaavaisuutensa olevan vahvempi kuin myöhemmin päivällä. Olotila onkin ideaalinen meditoinnin kannalta.

Meditaatiohetken ei tarvitse kestää kauaa, lyhyestäkin hiljentymishetkestä saa paljon hyötyä. On itsestä kiinni, mikä on sopivan mittainen meditaatiohetki. Kokeilemalla löytyy sopivin aika. Parhaimmillaan aamulla tapahtuva meditaatio antaa positiivista energiaa ja rauhallisuutta mielelle koko loppupäiväksi.

Meditaatio lounastauolla

Lounastauolla tapahtuva meditointi voi auttaa irtautumaan päivän ensimmäisen puolikkaan työrupeamasta. Meditaatiohetkeä varten kannattaa siirtyä pois työpöydän äärestä rauhallisempaan paikkaan. Jos tekee töitä kotona, voi siirtyä johonkin toiseen huoneeseen. Tämä auttaa henkisesti irtautumaan työstä.

Meditaatio illalla

Illalla tapahtuva meditaatio auttaa mieltä ja kehoa valmistautumaan yöunille. Päivän aikana mieli on saattanut stressaantua ja kuormittua monista asioista. Työpäivä on ollut raskas ja illalla perhevelvollisuudet ja lasten kiukuttelut ovat saattaneet kiristää pinnaa. Illan päätteeksi tapahtuva meditaatio auttaa mieltä valmistautumaan yöunille, jolloin lepoajasta saa parhaimman hyödyn.

Meditaatio töiden jälkeen

Toisinaan illalla ei enää ole energiaa meditointiin. Pienen meditaatiohetken voi pitää palattuaan töistä. Jos tekee töitä kotona, voi pitää lyhyen meditaatiohetken ennen lasten kotiintuloa. Pieni oma hetki auttaa tehokkaasti irtautumaan työasioista ja valmistautumaan perheen kanssa vietettyyn iltaan.

Meditaatio treenin jälkeen

Meditaatio on myös erinomainen tapa rentoutua intensiivisen treenin jälkeen. Jos treeni ei ole helpottanut kehon tai mielen stressitilaa, saattaa treenin jälkeen tapahtuva meditaatio auttaa. Kannattaa istahtaa alas treenin jälkeen ja kuunnella kehoaan. Voi keskittyä hengitykseen ja tunnustella, miltä keho tuntuu sekä pyrkiä saavuttamaan rennon olotilan niin fyysisesti kuin henkisestikin. Parhaassa tapauksessa rauhallinen olotila jää päälle koko loppupäiväksi.

Lähde: Verywell Mind

Teksti: Sonja

Avatar photo

Ruuhkavuodet toimitus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *