Lapsi muistaa pienet kannustavat sanat usein koko elämänsä

Lapsi muistaa pienet kannustavat sanat usein koko elämänsä
Kuva: Jerry Wang

Aikuisille ei välttämättä aina tule mieleen, kuinka merkittäviä aikuisten lausumat sanat pienelle lapselle voivat olla. Kun aikuinen, jota lapsi arvostaa ja joka on lapsen elämässä auktoriteetti, sanoo positiivisia asioita oikeassa kohdassa, voi sillä olla todella suuri merkitys lapsen tulevaisuuden kannalta.

Muistan, kuinka kirjoitin koulussa äidinkielen tunnilla kirjoitustehtävänä pienen tarinan. Opettaja antoi siitä parhaan mahdollisen arvosanan ja lisäksi hän oli kirjoittanut paperin alareunaan kuulakärkikynällä pitäneensä tarinasta todella paljon ja kannusti minua jatkamaan kirjoittamista. Muistan vieläkin, kuinka hirveän hyvä mieli minulle tuli opettajan kommentista.

Muistan myös, kuinka tuo kommentti kannusti jatkamaan kirjoittamista myös myöhemmin. Ennen tuota tapahtumaa en muista kenenkään kommentoineen positiivisesti kirjoittamistani. Sillä, että aikuinen ja vieläpä opettaja, kehuu tällä tavalla, on suunnaton merkitys lapsen maailmassa.

Opettajalta kului ehkä 30 sekuntia tai vähemmän aikaa kirjoittaa nuo muutamat lauseet paperin alareunaan. Se pieni aika, jonka hän käytti sanojen kirjoittamiseen, oli kuitenkin oman elämäni kannalta todella merkityksellistä. Se kannusti minua jatkamaan kirjoittamista, sillä se sai aikaan tunteen, että joku uskoi kykyihini.

Aikuisten arki on usein kiireistä, eikä aina ehdi pysähtyä ajattelemaan, miltä maailma näyttää lapsen silmin. Lapsen itsetunto on vasta rakentumassa ja aikuisten kehuilla, vaikka kuinka pienillä, on hyvin suuri merkitys. Sama toimii myös toiseen suuntaan. Jos aikuinen purkaa turhautumistaan lapseen ja esimerkiksi oman työstressinsä takia tiuskii kotona silloinkin, kun syytä ei ole, lapsi muistaa nämäkin sanat pitkään.

Jatkuva kehuminen voi viedä kehulta uskottavuuden

Jos lasta kehuu jatkuvasti ja ylitsevuotavasti, kehu menettää merkityksensä, eikä lapsi enää välttämättä usko sitä. Mutta kun kehuja jakaa silloin, kun se on aiheellista, tällä saattaa olla lapsen loppuelämän kannalta suuri merkitys. Positiivinen palaute voi kannustaa lasta kulkemaan tiettyä polkua, jolle hän ei välttämättä olisi uskaltanut astua ilman aikuisen rohkaisevia sanoja.

Aikuisten kannattaakin pysähtyä välillä miettimään, milloin on viimeksi sanonut omalle tai muulle lähipiirissään olevalle lapselle jotakin aidosti positiivista liittyen lapsen taitoihin. Kehu kannattaa myös perustella hyvin, sillä lapsi kyllä huomaa, jos kehu ei ole aito.

Jokaisella lapsella on taitoja tai ominaisuuksia, joita kehua. Parhaassa tapauksessa kannustus saa lapsen innostumaan enemmän kouluaineesta tai harrastuksesta, jolloin hänellä on mahdollisuus kehittää entisestään taitojaan. Aikuisen kannustavien sanojen ja kehujen voimaa ei koskaan tule aliarvioida.

Avatar photo

Anonyymi perhe

Anonyymi perhe koostuu monimuotoisten perheiden lisäksi myös ihanan kamalista isovanhemmista sekä niistä ainaisista mammakerhojen kaikkitietävistä äideistä - lapsettomia karvalasten vanhempia kuitenkaan unohtamatta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *