Mihin tarvitset kykyä unelmoida?

Mihin tarvitset kykyä unelmoida?
Kuva: Pexels/ Kevin Menajang

Unelmat ovat kuin happi, jota hengitämme. Ne ovat tärkeitä, mikäli haluamme olla onnellisia ja tyytyväisiä elämäämme. Ilman kykyä unelmoida, elämällämme ei ole suuntaa ja saatamme vaipua masennukseen ja epätoivoon.

Unelmat eivät ole pelkkää höttöä, vaan toiveilla ja unelmilla on paljon myönteisiä vaikutuksia mielenterveydelle. Unelmien ja toiveiden avulla voimme herättää oman motivaatiomme tekemiseen. Pelkästään jo se, että uskallamme unelmoida ja ylläpitää toivoa, kertoo usein luottamuksesta ja myönteisestä suhtautumisesta tulevaan.

Unelmat ovat asioita, joista haaveilemme. Ne kertovat siitä, mitä elämältä toivomme ja haluamme. Haaveet ja toiveet antavat elämään merkitystä ja tekevät siitä innostavaa. Unelmointi on omien tarpeiden kuuntelemista. Jokaisella on oikeus siihen. Unelmat ovat tärkeä osa elämäämme ja ilman niitä on vaikea saavuttaa mitään. Ne voivat antaa elämälle uuden suunnan.

Unelmoiminen vaatii pysähtymistä, aikaa ja rauhoittumista. Omille ajatuksilla ja unelmille tulisi antaa tilaa, eikä niiden ääntä pitäisi vaientaa. Uupuneena, masentuneena tai stressaantuneena unelmointi voi olla haasteellista. Mutta jos kykenee unelmoimaan, se voi parantaa oloa. Unelmat antavat sinulle voimia jatkaa eteenpäin. Ilman niitä olomme saattaa olla kovin tyhjä.

Unelmoinnissa ei ole tärkeintä pelkästään itse unelma, vaan myös matka, jonka kuljemme sitä kohti. Matka voi olla täynnä positiivisia tunteita, fiilistelyä ja jännitystä. Matka voi olla jopa jännittävämpää kuin itse unelman saavuttaminen.

Kuinka löytää omat unelmansa?

Joskus omat unelmat ovat kadoksissa, eikä niistä saa kiinni. Ne saattavat olla hukkuneena arjen oravanpyörässä. Stressi, masennus ja uupumus voivat tehdä unelmoimisesta vaikeaa. Tässä ammattilaisen vinkit siihen, kuinka löytää omat unelmansa:

“Tutustu itseesi ja löydä asiat joista innostut. Unelmien löytämiseen on monta tapaa. Toiset kirjoittavat niitä päiväkirjaansa, jotkut tekevät opastavia aarrekarttoja, joissa he kuvin ja sanoin selittävät haaveitansa,” kouluttaja Marika Rosenborg neuvoo.

“Aarrekartta voi toimia toisilla, mutta oma tie unelmiisi voi olla toisaalla, esimerkiksi keskusteluissa, hiljaisuudessa tai missä vain,” hän jatkaa.

Näiden kysymyksien avulla voit selvittää unelmiasi:

1. Onko sinulla kutsumus, mikä se on?

2. Mistä sinä inspiroidut?

3. Mikä saa sinut sädehtimään?

4. Mitä olisi tapahduttava, jotta olisit tyytyväisempi ja onnellisempi elämääsi?

5. Mitä elämästäsi tulisi ottaa pois, jotta voisit paremmin ja kirkastaa unelmiasi?

Osaatko unelmoida? Mistä unelmoit?

Lähteet: Et-lehti, Mieli ja Opetushallitus

Teksti: Anne-Mari Valta

Avatar photo

Ruuhkavuodet toimitus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *