Jos työpaikalla ahdistaa: Älä jää tuleen makaamaan!

Jos työpaikalla ahdistaa: Älä jää tuleen makaamaan!
Kuva: Magnet.me

Nykymaailma on kiireinen paikka jossa kellokortit, pitkät työpäivät ja perheen kanssa tasapainoilu saattaa uuvuttavaa. Moni on kokenut elämänsä aikana vähintäänkin lyhytkestoista väsymystä ja uupumusta. Jos uupumuksen syynä on ongelmat työpaikalla, kannattaa toimia ennen kuin tilanne pahenee.

Väsymykseen kannattaa suhtautua vakavasti, sillä pitkään kestänyt väsymys voi pahimmillaan johtaa masennukseen. Tilanteeseen olisi hyvä havahtua mahdollisimman aikaisin ja ryhtyä toimiin. Onneksi apukeinoja on saatavilla runsaasti. Monilla työpaikoilla on mahdollisuus käydä puhumassa työterveydessä havaitessaan itsessään uupumuksen merkkejä.

Väsymys voi johtua liian suuresta määrästä työtehtäviä

Jos uupumus johtuu liiasta työmäärästä, asia kannattaa ottaa puheeksi esihenkilön kanssa. Usein on mahdollista keventää työtehtäviä ja pidemmällä tähtäimellä muokata toimenkuvaa kevyemmäksi. Joskus työtehtäviä on kasautunut yhdelle ihmiselle enemmän kuin esihenkilöt tiedostavat. Asiaan ei tule muutosta, ellei työntekijä ota asiaa puheeksi ja kerro, että tehtäviä on liikaa.

Asian puheeksi ottaminen esihenkilön kanssa voi olla hankalaa. Ihminen voi pelätä saavansa hankalan työntekijän maineen. Esihenkilöiden kannalta tilanne voi myös olla vaikea, sillä he ovat usein “puun ja kuoren välissä”. Heidän tehtäviinsä kuuluu varmistaa, että työtehtävät tulee hoidettua ja raportoida tästä omalle esihenkilölleen.

Oikea ratkaisu olisi kokonaisvaltainen muutos organisaatiossa siten, että kaikille tehtäville löytyy riittävästi tekijöitä. Tällainen muutos ei valitettavasti synny kädenkäänteessä. Siksi esihenkilöt yrittävät kaikin keinoin huolehtia, että tehtävät tulee tehtyä olemassaolevan henkilöstön avulla. Esihenkilö kokee usein voimakkaita paineita. Jos työntekijä tulee kertomaan, että hänellä on liikaa töitä ja pyytää työtehtävien siirtoa osittain toiselle, esihenkilö saattaa todeta, ettei tämä ole mahdollista.

Tämä suhtautuminen on ilman muuta väärin, jos työntekijä on huolissaan omasta työssä jaksamisestaan ja tulee Ilmaisemaan huoltaan esihenkilölleen. Jos työntekijä kokee, ettei saa ymmärrystä itselleen, hän lopettaa työt ja vaihtaa työpaikkaa. Tyytymättömyys työpaikan kulttuuriin ja esihenkilöiden toimintaan on yksi yleisimpiä irtisanoutumissyitä.

Aina työpaikan vaihto ei ole mahdollista. Tällöin tilanne on hankalampi. Jos ymmärrystä työpaikalta ei tule, viimekädessä työntekijä joutuu turvautumaan työterveyteen. Jos uupumus on päässyt pahaksi, sairasloma saattaa olla ainoa vaihtoehto. Jos työpaikalla ei edelleenkään osoiteta ymmärrystä työolojen inhimillistämiselle, moni joutuu miettimään tulevaisuutensa kuvioita ja mahdollisesti kuitenkin vaihtamaan työpaikkaa, jos tilaisuus aukeaa.

Avatar photo

Anonyymi perhe

Anonyymi perhe koostuu monimuotoisten perheiden lisäksi myös ihanan kamalista isovanhemmista sekä niistä ainaisista mammakerhojen kaikkitietävistä äideistä - lapsettomia karvalasten vanhempia kuitenkaan unohtamatta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *