Mihin vuorokauden aikaan tekisit töitä, jos saisit itse valita?

sleeping woman in train at daytime
Kuva: Abbie Bernet

Toiset meistä ovat aamuihmisiä, toiset taas iltaihmisiä. Ihmisten vuorokausirytmit ovat erilaisia, mikä vaikuttaa myös siihen, mihin vuorokauden aikaan ihminen on tuottavimmillaan. Työnantajat hyötyisivät paljon, jos nämä erot ihmisten välillä otettaisiin huomioon myös työelämässä.

Varsinkin jos tekee luovaa työtä, aamuihminen saattaa olla parhaimmillaan kukonlaulun aikaan, jolloin mieli on virkeä ja ajatus juoksee. Toisaalta iltapainotteiselle ihmiselle aamu ei välttämättä ole paras hetki työskentelyyn, mutta sen sijaan illalla luovuus saattaa kukkia aivan eri vaihteella. Usein kuitenkin ennalta määrätyt työajat ovat sellaisia, että töiden teko itselle ideaalisimpaan aikaan ei ole mahdollista.

Viime aikoina on käyty paljon keskusteluja siitä, pitäisikö tällaiset luontaiset erot ihmisten vuorokausirytmissä ottaa huomioon työmaailmassa. Tällä hetkellä iltaihmiset ovat eriarvoisessa asemassa suhteessa aamuihmisiin, koska yhteiskunta toimii käytännössä aamuihmisten vuorokausirytmin mukaan.

Aamuihminen pärjää virka-aikana tehtävissä töissä usein iltaihmistä paremmin

Aamuihmiselle on helppoa herätä aikaisin, mennä töihin ja suoriutua täysipainoisesti tehtävistään. Sen sijaan iltaihmisen saattaa olla hankalaa herätä aamulla, koska uni on saattanut tulla vasta myöhään. Töissä hän voi tuntea itsensä hyvin väsyneeksi ja hänen tehokkuutensa voi olla heikompaa kuin aamuihmisellä. Näin saattaa olla silloinkin, vaikka osaamisensa suhteen nämä kaksi ihmistä olisivat täysin samalla tasolla. Aamuihminen saa tässä tilanteessa luontaisen aamuvirkkuus-ominaisuutensa takia etua itselleen.

Eri medioissa on käyty keskustelua siitä, tulisiko työnantajien huomioida, että työntekijöiden joukossa saattaa olla iltapainotteisia ihmisiä, joiden työpanoksesta saisi huomattavasti enemmän irti, jos heidän työaikansa olisi mahdollista muuttaa sellaiseksi, että töitä voisi tehdä enemmän myös ilta-aikaan.

Kaikissa töissä tämä ei tietenkään ole mahdollista. Jos työn on tapahduttava virka-aikana, on ymmärrettävästi vaikeaa siirtää työtehtäviä iltaan. Virka-aikanakin tapahtuvissa töissä on usein kuitenkin paljon sellaisia työn osa-alueita, jotka on mahdollista hoitaa mihin vuorokauden aikaan tahansa.

Jos osan töistä pystyisi tekemään joustavasti virka-ajan ulkopuolella ja vain sellaiset tehtävät, jotka edellyttävät läsnäoloa voisi hoitaa virka-aikaan, voisi se olla merkittävä apu ihmisille, jotka kokevat jaksamisensa olevan heikommalla tasolla aamulla verrattuna iltaan. Myös työnantaja hyötyisi, koska iltaihmisen tehokkuus on aivan eri luokkaa silloin, kun hän saa tehdä työtä itselleen parhaiten sopivaan aikaan sen sijaan, että nuokkuu töissä aamukahdeksalta litran kahvikupin kanssa.

Tulevaisuus näyttää, mihin nämä keskustelut tulevat johtamaan. Ideaalisesti työmaailma voisi tulevaisuudessa muuttua sellaiseksi, että työtä olisi enenevässä määrin mahdollista tehdä aika- ja paikkariippumattomasti, jolloin jokainen voi valita itselleen parhaiten sopivan ajankohdan työskentelyyn.

Jos saisit itse määrätä vuorokauden ajan, jolloin teet töitä, mikä se olisi?

Teksti: Sonja

Ei vielä kommentteja

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Tilaa uutiskirje

Aitoa vertaistukea perhearkeen, lempeästi myötäeläen


Lisätietoja henkilötietojen käsittelystä tietosuojaselosteesta.