Kuinka suhtautua, jos teini häpeää vanhempaansa?

woman in black crew neck shirt
Kuva: OSPAN ALI

Moni vanhempi muistaa vielä itsekin nuoruudestaan sen tunteen, kun vanhempien läsnäolo nolotti tilanteissa, joissa omia ystäviä tai koulutovereita oli läsnä. Onko sinulla tunne, että omalla teinilläsi on samanlaisia tuntemuksia?

Vanhemman sydäntä riipaisee, kun teini huutaa häpeävänsä vanhempaa. Nuori saattaa käyttäytyä muilla tavoin epäkunnioittavasti vanhempaansa kohtaan, pyöritellä silmiään tämän sanomisille tai jopa haukkua päin naamaa. Vanhemmasta voi tuntua siltä, että hänen lapsensa on lyhyessä ajassa muuttunut kokonaan toiseksi ihmiseksi. Aiemmin kiltti ja ystävällinen lapsi alkaa tieten tahtoen sanomaan asioita, joiden tietää satuttavan vanhempaa. Esimerkiksi jos vanhempi on ylipainoinen, nuori voi haukkua tätä läskiksi, tai sanoa muuta hyvin loukkaavaa.

On tärkeää muistuttaa itseään, ettei nuoren sanomisia tule ottaa henkilökohtaisesti. Teini-iässä tunteet myllertävät, eikä hän aina kontrolloi käytöstään.

Kuinka vanhemman kannattaa suhtautua, jos teini häpeää vanhempaa?

Asiaan suhtautumisessa voi auttaa, kun palauttaa mieleen, miltä itsestä tuntui, kun nuoruudessa häpesi vanhempiaan. Vasta nyt aikuisena ymmärtää, ettei häpeään ollut syytä. Jos siis teinisi häpeää sinua ja sanoo tämän ääneen, se ei merkitse, että sinussa on mitään vikaa.

Anna nuorelle tilaa

Olet kaupassa teini-ikäisen tyttäresi kanssa ostoksilla ja teini kävelee mielenosoituksellisesti kaukana edellä ikään kuin ei tuntisi sinua, voit sanoa hänelle, että hoidetaan ostokset ensin yhdessä. Tämän jälkeen hän saa tunnin ajan kierrellä itsekseen, kun sinä käyt kahvilla tai hoitamassa omia ostoksiasi. Jos nuori protestoi, hänelle voi sanoa, että valinta on hänen ja mikäli hän ei suostu ehdotukseen, voidaan lähteä pois ostamatta mitään. Tärkeintä on, että vanhempi itse pysyy tyynenä. On myös tärkeää, ettei nuori saa haluamaansa ostosta, esimerkiksi uutta vaatetta, mikäli hän käyttäytyy epäkohteliaasti.

Teini-iässä myös ystävyyssuhteet muuttuvat ainakin näennäisesti merkittävämmäksi kuin suhde vanhempiin. Vaikka se saattaakin tuntua surulliselta, vanhemman täytyy pikkuhiljaa sopeutua ajatukseen, että lapsista tulee koko ajan itsenäisempiä. Tämä on hyvä asia lapsen tulevaisuutta ajatellen, sillä ystävät tulevat olemaan tärkeä turvaverkko myöhemmin elämässä. Myös siinä vaiheessa, kun vanhempia ei mahdollisesti enää ole.

Hae vertaistukea

Kukaan ei ymmärrä niin hyvin vanhemmuuden erilaisia haasteita ja toisinaan tuskallisia ajatuksia kuin toinen vanhempi. Kannattaa jutella ahdistavista tuntemuksistaan toisten vanhempien kanssa, joilta voi saada vertaistukea. On hyvin helpottavaa, kun ei tarvitse monimutkaisesti selittää tuntemuksiaan, vaan toinen vanhempi ymmärtää välittömästi mistä on kyse, koska on itsekin kokenut vastaavaa. Vertaistukea kannattaa siksi hakea ja sitä voi myös tarvittaessa antaa ystävilleen, jos he joutuvat samankaltaisiin tilanteisiin omien teiniensä kanssa.

Lähde ja lisätietoa: Empowering Parents

Teksti: Sonja

Ei vielä kommentteja

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Tilaa uutiskirje

Aitoa vertaistukea perhearkeen, lempeästi myötäeläen


Lisätietoja henkilötietojen käsittelystä tietosuojaselosteesta.

  Array
(
  [0] => thumbnail
  [1] => medium
  [2] => medium_large
  [3] => large
  [4] => 1536x1536
  [5] => 2048x2048
  [6] => vp_sm
  [7] => vp_md
  [8] => vp_lg
  [9] => vp_xl
  [10] => vp_sm_popup
  [11] => vp_md_popup
  [12] => vp_xl_popup
)