Lautapelit vai älylaitteet – Miten teillä vietetään iltaa?

Lautapelit vai älylaitteet – Miten teillä vietetään iltaa?
Kuva: Karthik Balakrishnan

Monissa perheissä käydään keskustelua lapsen ruutuajasta. Kun lapsi on päässyt mobiilipelien makuun, voi olla vaikea saada hänet irtautumaan pelaamisesta. Jos perheellä on tapana pelata yhdessä muita pelejä, lapsen on helpompi laittaa puhelin sivuun ja liittyä perheen seuraan lautapelin äärelle.

Ennen älylaitteita perheillä oli kattavat kokoelmat erilaisia, yhdessä pelattavia pelejä, kuten Afrikan Tähteä, Kimbleä ja muita klassikkopelejä. Älylaitteiden yleistyttyä lautapelit eivät välttämättä ole yhtä usein käytössä kuin aiemmin.

Lautapelejä pelatessaan lapsi käyttää aivojaan eri tavalla kuin älypelin parissa. Älylaitteella pelatessa lapsi tuijottaa ruutua, johon hänen tarkkaavaisuutensa on suuntautunut täysin. Koko muu keho saattaa olla pitkiäkin aikoja paikallaan lihakset jännittyneenä tiettyyn asentoon. Lautapeliä pelatessa ympärillä on toisia ihmisiä ja itse pelitapahtumakin on täysin erilainen kuin älylaitteella pelatessa.

Lautapelejä pelatessa ollaan enemmän läsnä

Lautapeliä pelatessa tulee juteltua muiden kanssa, naurettua ja liikuttua eri lailla kun kädet eivät purista mobiililaitetta. Keho rentoutuneena tarkkaillaan muiden ilmeitä ja eleitä, eli kyseessä on myös sosiaalinen tapahtuma. Pelitilanteessa lapsi oppii tärkeitä sosiaalisia taitoja. Älylaitteella pelatessaan lapsi on yksin, vaikka hänellä olisikin linjoilla ystäviä.

Kannattaa järjestää vanhempien lasten kanssa peli-iltoja vanhojen lautapelien parissa. Voitte tehdä hyvää ruokaa, katsoa pelin jälkeen elokuvan ja viettää mukavan perheillan. Teini-ikäiset nuoret linnoittautuivat huoneeseensa eikä heitä näe yhteisissä tiloissa. Jos lapset ovat tottuneet yhteisiin peli-iltoihin, teinitkin paremmin innostuvat huoneestaan muiden seuraan. Lapsen sosiaaliset taidot voivat yhteisten lautapelien ansiosta kehittyä paremmaksi, kun viettäessään pääosan ajasta sähköisten laitteiden äärellä.

Sen lisäksi, että peli-illat ovat tärkeää yhteistä aikaa, ne ovat myös vanhemmalle rentouttavaa ajanvietettä. Työn vastapainona on mukavaa rentoutua hyvässä seurassa hauskan lautapelin äärellä.

Teksti: Sonja

Avatar photo

Ruuhkavuodet toimitus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *