Pienen ekaluokkalaisen päässä tapahtuu enemmän kuin uskoisikaan!

woman in green orange and yellow dress standing near window
Kuva: Kelly Sikkema

Muistan ajatelleeni ensimmäisellä luokalla ymmärtäväni kaiken todella hyvin. Ajattelin aikuisten olevan tylsiä ja yksinkertaisia, joilla ei ole niin monipuolista maailmankuvaa kuin itselläni. Kun katson aikuisena pientä ekaluokkalaista, mietin kuinka pieni lapsi ymmärtää paljon enemmän kuin me aikuiset olemme valmiit hyväksymään.

Tuntuu uskomattomalta ajatella, kuinka paljon ja monimutkaisia asioita pienen lapsen päässä liikkuu. Seitsemän vuotta tuntuu hyvin lyhyeltä ajalta, jos tätä aikaa katsoo vanhemman näkövinkkelistä. Jos ajattelee 7-vuotiasta lasta, hänellä on ollut vasta muutamia vuosia aikaa kerätä elämänkokemusta. Ensimmäiset elinvuodet häviävät muistista nopeasti, eikä ihminen vauva- tai taaperoikäisenä pysty prosessoimaan asioita kuten vanhempi lapsi prosessoi. Seitsenvuotiaana lapsella on ollut muutamia vuosia aikaa kerätä tietoa sekä muodostaa mielipiteitään ja ymmärrystä maailman asioista.

Kun katsomme omia samanikäisiä lapsiamme, meidän on pakko olettaa heidän päässään tapahtuvan samankaltaista prosessointia kuin mitä omassa päässämme tapahtui samanikäisenä.

Vanhempi saattaa joskus huomaamattaan käyttäytyä lasta kohtaan ikään kuin lapsi ei ymmärtäisi paljon asioista. Lapsen kehitys menee eteenpäin niin nopeasti, ettei ihme jos vanhempi ei pysy aina mukana.

Ihminen rutinoituu nopeasti. Jos vanhempi on läpi lapsen elämän puhunut hänelle tietyllä tavalla, on vaikea muuttaa puhetapaansa sitä mukaa, kun lapsi kasvaa. Vanhemmat voivat tulla hivenen jälkijunassa lapsen kehityksen suhteen näissä asioissa, joka on hyvä tiedostaa.

Onko sinulla joskus ollut tunne, että on vaikea pysyä perässä lapsen kehityksessä ja välillä huomaa puhuvansa hänelle ikään kuin hän olisi pari vuotta todellista ikäänsä nuorempi?

Ei vielä kommentteja

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Tilaa uutiskirje

Aitoa vertaistukea perhearkeen, lempeästi myötäeläen


Lisätietoja henkilötietojen käsittelystä tietosuojaselosteesta.

  Array
(
  [0] => thumbnail
  [1] => medium
  [2] => medium_large
  [3] => large
  [4] => 1536x1536
  [5] => 2048x2048
  [6] => vp_sm
  [7] => vp_md
  [8] => vp_lg
  [9] => vp_xl
  [10] => vp_sm_popup
  [11] => vp_md_popup
  [12] => vp_xl_popup
)