Vain harvalla pienituloisen perheen lapsella on mahdollisuus lomailuun

Vain harvalla pienituloisen perheen lapsella on mahdollisuus lomailuun
Kuva: Pexels/Ivan Samkov

Tällä hetkellä yli 120 000 lasta elää pienituloisissa perheissä Suomessa. Elinkustannusten nousu ja koronan jälkivaikutukset ovat entisestään lisänneet lapsiperheiden haasteita.

Talvilomaviikot ovat jo takana päin, kesälomat siintävät parin kuukauden päässä. Monet lapset pääsevät loman aikana perheidensä kanssa reissuun ja harrastamaan, mutta osalla ei tähän ole mahdollisuutta. Merkittävä tekijä sen taustalla on perheiden pienituloisuus, joka heijastuu myös lasten lomailumahdollisuuksiin.

Pienituloisten perheiden lapsista yli 70 prosenttia on kertonut, ettei lomailuun ole mahdollisuutta, koska perheellä ei ole varaa. Tämä selviää Pelastakaa Lapset ry:n teettämän vuoden 2022 Lapsen ääni -kyselyn tuloksista.

Kyselyssä kaikkein suurin ero pienituloisten ja muiden vastanneiden välillä ilmeni juuri perheen kesken toteutetuissa lomamatkoissa tai matkustamisessa. Kaikista vastaajista 18 prosenttia koki puutetta lomailumahdollisuuksissa.

“Lapset ovat hyvin eriarvoisessa asemassa lomien aikana”, Pelastakaa Lapset ry:n lomakotitoiminnan koordinaattori Saana Manninen sanoo tiedotteessa.

“Toisilla on mahdollisuus tehdä lomamatkoja yhdessä perheen kanssa, kun taas toiset voivat joutua viettämään pitkiäkin aikoja yksin kotona, koska vanhemmat ovat koko kesän töissä. Tällainen eriarvoisuus saattaa aiheuttaa lapselle häpeää ja ulkopuolisuuden tunnetta”, hän lisää.

Lomakotitoiminta avuksi

Lapsen Ääni -kyselyn tulokset nostavat esille, että pienituloisissa perheissä elävillä lapsilla ja nuorilla arjen materiaaliset puutteet ja vapaa-ajan köyhyys ovat huomattavan paljon yleisempiä kuin muilla kyselyyn vastanneilla lapsilla.

“Vanhemmat sanovat, ettei heillä ole varaa tarjota minulle ja sisarukselleni sellaisia loma-aktiviteetteja, kuin muut perheet”, eräs nuori kertoi kyselyssä.

Pelastakaa Lapset tarjoaa tulevana kesänä lomakotitoiminnan kautta hoivaa ja huolenpitoa lapsille, joilla ei ole muuta lomanviettopaikkaa. Lomakotitoiminta on tarkoitettu lapsille, joiden perheillä ei ole taloudellisia mahdollisuuksia, tukiverkostoja tai muutoin mahdollista järjestää lapsille lomanviettopaikkaa kesälomien aikana.

Toiminta tukee lapsen oikeutta lepoon ja vapaa-aikaan, hänen ikänsä mukaiseen leikkimiseen ja virkistystoimintaan sekä vapaaseen osallistumiseen kulttuurielämään ja taiteisiin.

“Lomakotitoiminta edistää lasten hyvinvointia ja auttaa lapsen koko perhettä jaksamaan. Lomakodit helpottavat varsinkin yksinhuoltajaperheiden elämää pienten koululaisten pitkien kesälomien aikana”, Manninen taustoittaa.

Uusia lomakoteja etsitään

Pelastakaa Lapset hakee parhaillaan lisää lomakoteja tukemaan haastavassa tilanteessa olevia lapsia ja perheitä Suomessa. Järjestön valmentamat vapaaehtoiset lomakodit tarjoavat lapselle muutamaksi päiväksi tai viikoksi lomanviettopaikan kotonaan tai vapaa-ajan asunnollaan.

“Lomakotitoimintaan osallistuminen on helppo tapa tehdä vapaaehtoistyötä lasten ja nuorten hyväksi. Lomakotina toimiminen ei edellytä mitään erityistaitoja, vaan pienet tavalliset kesäiset puuhat jättävät usein lapsille parhaan muiston ja edistävät lasten hyvinvointia. Leikki ja turvallinen yhdessäolo on lasten kehitykselle tärkeää”, Manninen kertoo.

Jos kiinnostuit lomakotitoiminnasta, löydät siitä lisätietoa täällä.

Teksti: Miia

Avatar photo

Ruuhkavuodet toimitus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *