Iskikö väsy kesken päivän? Näin annat itsellesi lisää virtaa

Iskikö väsy kesken päivän? Näin annat itsellesi lisää virtaa
Kuva: Pexels/Andrea Piacquadio

Aloitat työpäivän tehokkaasti ja teet innolla töitä, kunnes on lounastauon aika. Palatessasi työpisteellesi ajattelet jatkavasi työskentelyä samalla energialla vain huomataksesi, että väsymys iskee ja haluaisit ennemmin ottaa torkut kuin tehdä töitä.

Kuulostaako yllä oleva tutulta? Jos vastasit kyllä, voit lohduttautua ettet suinkaan ole ainoa, joka tätä kokee. Tällainen “nuupahdus” kesken päivän on erittäin yleistä ja sen taustalla on ihmisen sisäinen kello, joka ohjailee vuorokausirytmiä.

“Yleensä vuorokausirytmi aiheuttaa laskun energiatasoissa ja valppaudessa iltapäivän puolivälissä. Tämä on luonnollinen osa elimistön päivittäistä rytmiä. Se voi olla ilmeisempää ihmisillä, joilla on epäsäännöllinen unirytmi tai jotka tekevät yövuoroja”, kliinikko Michael Sam-Yorke selitti Metrolle.

Kun työpäivä on vielä kesken ja kotona odottaa askare jos toinenkin, täytyy nuupahdukselle laittaa vastaan. Siinä auttavat nämä simppelit tavat.

Syö ravitsevasti

Aterioiden ajoitus ja sisältö vaikuttavat energiatasoihin. Raskas tai hiilihydraattipitoinen ateria voi saada verensokerit kohoamaan ylös ja laskemaan nopeasti, mikä näkyy väsymyksenä. Vaikutus on vielä vahvempi, jos et ole syönyt aamupalaa tai syöt vain kevyen lounaan. Syö aamupalalla jotain proteiinipitoista sekä prebioottisia kuituja, jota on muun muassa ohrassa, kaurassa, hedelmissä ja pähkinöissä. Tämä auttaa välttämään isot muutokset verensokerin tasoissa myöhemmin päivällä.

Juo paljon vettä

Jos et juo riittävästi vettä, voi se näkyä väsymyksenä ja verkkaisuutena. Kahvia kannattaa välttää, koska sen energiabuusti ei kestä pitkään ja lisäksi kahvi kuivattaa elimistöä.

Liiku päivän aikana

Jos huomaat energiatasojesi lähtevän laskuun, pidä tauko ja käy pienellä kävelylenkillä ulkona. Liikunta saa veren kiertämään, raitis ilma lisää happea aivoille ja silmät saavat muuta katseltavaa kuin työpisteesi, mikä virkistää mieltä. Jos ulkona paistaa aurinko, saat myös samalla D-vitamiinia. Jos et voi käydä ulkona, koeta liikuskella edes sisätiloissa tai pidä kevyt taukojumppa esimerkiksi joogan parissa.

Ota torkut

Tämä ei ole aina mahdollista, mutta jos voit, sulje silmäsi hetkeksi ja ota pikatorkut ruokatauon aikana tai kotiin päästyäsi, jos sinulla on vielä paljon tehtävää myöhemmin päivän aikana. Pikatorkut auttavat palauttamaan valppautta, parantavat kognitiivista toimintaa ja mielialaa sekä vähentävät stressiä. Pidä torkut korkeintaan 20-30 minuutin mittaisena.

Tee jotain palauttavaa

Pidä tauko ja tee jotain mukavaa, sillä se voi antaa sinulle lisää virtaa loppupäivää varten. Laita musiikki soimaan, lue kirjaa tai rentoudu hetki television äärellä. Nämä aktiviteetit vaativat vähän energiaa, joten kehosi saa aikaa levätä.

Huolehdi mielenterveydestäsi

Energiatasojen nuupahduksen taustalla voi olla myös mielenterveydellisiä seikkoja. Ajatukset ja henkinen tila vaikuttavat energiatasoihin ja myös stressi voi vetää virran vähiin. Jos sinulla on ollut todella stressaava aamu, voi se näkyä nuupahduksena myöhemmin päivällä. Yritä rajoittaa työn stressaavuutta selkeillä tavoitteilla, priorisoinnilla ja tauoilla. Muista myös puhua ja hakea apua, jos jaksamisesi on koetuksella.

Teksti: Miia

Avatar photo

Ruuhkavuodet toimitus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *