Leikkipäivä tulee taas! Aikuisiakin rohkaistaan leikkimään

Kuva: Unsplash / Ashton Bingham

Valtakunnallista Leikkipäivää vietetään lauantaina 22. huhtikuuta. Leikkipäivä jakaa monipuolista leikkitietoutta, kerää leikkiperinnetietoa ja kannustaa ihmisiä heittäytymään leikin vietäväksi. Leikkipäivä-ohjelma on Mannerheimin lastensuojeluliiton (MLL) koordinoima kokonaisuus ja sen perustana on Lapsen oikeuksien sopimus.

Leikkipäivä rohkaisee ja kannustaa kaikkia leikkimään. Lauantain valtakunnallisen teemapäivän lisäksi koko huhtikuun toiseksi viimeinen viikko (17.-22.4.) on omistettu leikille. Tarkoitus on tuoda näkyviin leikkiä, sen tuomaa jaettavaa, yhteistä iloa ja hyvää oloa. Lapsen oikeuksien sopimuksen mukaan lapsella on oikeus leikkiin.

”Leikkiin heittäytyminen ja leikkiminen on joskus aikuisista vaikeaa. Leikkiviikolla on hyvä tilaisuus kokeilla erilaisia leikkihetkiä lasten ja aikuisten kesken”, Leikkipäivä-ohjelman koordinaattori Karolina Lamroth MLL:sta kertoo tiedotteessa.

Leikkiviikon teemaksi on tänä vuonna valittu leikki yhteisenä kielenä, joka muistuttaa siitä, ettei jaettuun iloon tarvita aina sanoja. Vaikka yhteistä kieltä ei olisi, voivat ihmiset löytää yhteyden toisiinsa leikin avulla.

Leikki yhteisenä kielenä kutsuu leikkihetkiin mukaan erikielisten leikkijöiden lisäksi myös erityislapset. Monella erityislapsella on arjessa apuna kuvatuki. Toiminnalliset leikit, joissa sanat eivät ole pääosassa, toimivat myös heillä.

”Leikin avulla kaikki voivat irrottautua itsestään hetkeksi. Leikissä voi turvallisesti kokeilla jännittäviä asioita, tunteita, opetella yhteyden luomista kaveriin tai vaikka leikkiä läpi uusi, pelottava tilanne, joka ei sitten oikeasti olekaan enää niin pelottava”, toiminnanjohtaja Anna-Mari Laitila Mahdollisuus lapselle ry:stä sanoo.

Tapahtumia järjestetään ympäri Suomen

MLL:n koordinoimassa Leikkipäivä-verkostossa on mukana yli 50 eri toimijaa. Verkosto haluaa muistuttaa leikin tärkeydestä ja hyvän olon tuomisesta jokaiselle ihmiselle ikään ja kansallisuuteen katsomatta. Tämän myötä Leikkipäivästä tiedotetaan tänä vuonna suomen lisäksi ruotsiksi, englanniksi ja ukrainaksi ja leikkihetkien avuksi on saatavilla 14 leikkivinkkiä eri kielillä.

Leikkipäivään liittyviä tapahtumia järjestetään ympäri Suomen. Tapahtuman voi järjestää kuka tahansa, kunhan tapahtuma on maksuton ja avoin kaikille. Järjestäjätahoja on monenlaisia, esimerkiksi MLL:n paikallisyhdistyksiä, kirjastoja, museoita, ja seurakuntia. Kaikki Leikkipäivä-tapahtumat löydät täältä.

MLL muistuttaa, että leikki on lasten oikeus, mutta se tekee hyvää myös aikuisille. Lasten ja aikuisten yhteiset leikkihetket tuovat kiireiseen ja suorituskeskeiseen arkeen kaivattuja suvantopaikkoja.

”Leikkipäivä-verkosto toivoo, että leikin teemaviikolla eri-ikäiset ihmiset pysähtyvät ja antavat yhteisen leikin viedä mennessään”, tiedotteessa kerrotaan.

Löydät lisätietoa Leikkipäivästä täällä.

Teksti: Miia

Ei vielä kommentteja

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Tilaa uutiskirje

Aitoa vertaistukea perhearkeen, lempeästi myötäeläen


Lisätietoja henkilötietojen käsittelystä tietosuojaselosteesta.