Nämä 6 piirrettä yhdistävät vaikeuksista selvinneitä pareja

Nämä 6 piirrettä yhdistävät vaikeuksista selvinneitä pareja
Kuva: Igor Rodrigues

Kun elämä on harmonista, arki rullaa ja kaikki on kohdallaan, on pariskuntienkin helpompi tulla toimeen keskenään. Stressaavat ajat, kriisit ja vaikeudet puolestaan heijastuvat suhteeseen ja saavat sen koetukselle. Pahimmillaan vaikeat ajat ajavat parin erilleen.

Jotta pari olisi valmiimpi selviämään elämän myrskyistä ja haasteista, on hyvä tiedostaa millaiset tavat lisäävät kriisinkestävyyttä, eli resilienssiä. Parisuhdeasiantuntijat ovat kertoneet esimerkkejä tavoista, jotka ovat ominaisia vaikeuksista selvinneille pareille.

He hyväksyvät toisensa

Elämän ylä- ja alamäet eivät suista tieltä sellaisia pareja, jotka kokevat suhteessaan emotionaalista turvaa. Sen ansiosta parisuhteen osapuolet tuntevat, että he voivat olla omia itsejään ja tulevat silti hyväksytyksi ja ymmärretyksi. Tämä vaatii myös kunnioitusta. Et voi tuntea oloasi turvalliseksi ihmisen kanssa, jos koet, ettei sinua arvosteta.

He tuntevat itsensä

Jokainen reagoi omalla tavallaan stressiin ja vaikeuksiin. Onkin tärkeä tunnistaa omat reagointitapansa sekä kertoa niistä kumppanille. Näin kumppani ei ylläty reaktiosta, reaktiosta ei synny lisää ongelmia ja osapuolet osaavat olla myötätuntoisempia toisiaan kohtaan. Esimerkiksi jos toiselle osapuolelle on ominaista poistua tilanteesta kesken riidan ja kumppani on tästä tietoinen, osaa kumppani suhtautua siihen oikein. Tuolloin kumppani voi todeta: “Tiedän, että tarvitset hetken itsellesi ja se on ihan okei, mutta meidän täytyy ratkaista asia lähipäivinä.”

He arvostavat toisiaan

Vaikeista ajoista selvinneille pareille on ominaista nostaa esiin kumppanin hyviä puolia ja tekoja. Kun osoittaa arvostavansa toista, pitää se “rakkaustankin” täynnä, jolloin vastoinkäymiset eivät kuluta tankkia tyhjäksi.

He työstävät ongelmia yhdessä

Jokainen pari kohtaa ongelmia. Tasapuolisesti ongelmia ratkovat parit osaavat kuunnella toisiaan ja pyrkivät ymmärtämään toistensa näkökulmia. Näin heidän on helpompi yrittää löytää molempia tyydyttäviä ratkaisuja, eikä synny tilannetta, jossa toinen pitää ratkaisusta ja toinen ei voi sietää sitä. Ongelmien ratkaiseminen yhdessä me-näkökulmalla auttaa myös. Jos ajattelee me-keskeisesti, eivät osapuolet yritä “voittaa” ongelmatilannetta toisen kustannuksella.

He ovat sitoutuneita suhteeseen

Sitoutuminen ja kumppanin etusijalle laittaminen on olennaista suhteen kestävyyden kannalta. Kun pariskunnasta tulee perhe ja heillä on lapsia, voi kumppanin laittaminen etusijalle jäädä vanhemmuuden jalkoihin. Tätä kannattaisi kuitenkin varoa. Vanhempien suhde on lapselle esimerkki parisuhteesta. Tästä syystä yksi parhaimpia lahjoja, jonka lapselle voi antaa, on hyvä suhde oman kumppanin kanssa.

He tietävät, että kaiken ei tarvitse olla aina ok

Vastoinkäymisistä ja haasteista selvinneet parit luottavat siihen, että kaikki muuttuu vielä hyväksi. Vaikeinakaan aikoina ei pidä menettää toivoaan. Yksikään suhde ei ole aina ruusuilla tanssimista, mutta kun luottaa parempaan huomiseen, voi vaikeuksista selvitä.

Lähde: Fatherly

Teksti: Miia

Avatar photo

Ruuhkavuodet toimitus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *