Kun teinin meikki näyttää naamarilta

Kun teinin meikki näyttää naamarilta
Kuva: Johan Mouchet

Haluaisitko neuvoa teiniäsi meikkaamisessa, mutta et halua vaikuttaa liian tungettelevalta tai pahoittaa hänen mieltään arvostelemalla jälkeä?

Elämä on nuoruusiässä uusien asioiden, kuten meikkaamisen harjoittelua. Nuori saattaa ajatella näyttävänsä todella hyvältä, mutta vanhempi näkee kaikki meikin virheet. Pienillä virheillä ei ole merkitystä. Joskus meikki saattaa näyttää siltä, että vanhempi kokee mahdottomaksi päästää lapsensa ulos ovesta.

Joskus ongelma johtuu siitä, että nuori on meikannut pimeässä tai hämärässä tilassa eikä ole tarkistanut lopputulosta luonnonvalossa. Saattaa näyttää siltä, kuin kasvoille olisi maalattu naamio. Vanhempi ei usein hentoisi sanoa asiasta, mutta nuorta ei voi päästää nolaantumaan ystäviensä tai koulukavereiden edessä. Kuinka ongelma tulisi ratkaista?

Nuorta ei pidä nolata

Tärkeintä on olla aiheuttamatta nuorelle häpeän tunnetta. Jos on vasta opettelemassa meikkaamista, on selvää, ettei voi olla samalla tasolla kuin aikuinen. Nuorelle ei pidä puhua tyyliin “näytät niin järkyttävältä, etten voi antaa sinun lähteä tuon näköisenä”, tai “meikkisi on niin huonosti tehty, että minun on korjattava sitä”.

Arvostelun sijasta nuoren kanssa voi pitää yhteisiä meikkaushetkiä. Vanhempi voi kertoa, että meikkivoidetta käyttäessä rajat tulee häivyttää huolellisesti ja lopputulos tarkistaa vielä luonnonvalossa. Näin nuori oppii ymmärtämään, että ilman tätä, lopputulos näyttää ihon päälle liimatulta naamarilta. Nuoren alkuperäinen syy meikkaamiseen on toive näyttää hyvältä. Kun hän oppii näkemään millaisia virheitä meikkauksessa voi tehdä, hän pyrki välttämään vihreitä jatkossa.

Nuoren itsetunto on usein hyvin hauras ja siksi kannattaakin pyrkiä välttämään sitä heikentäviä asioita. Jos nuori joutuu kiusaamisen kohteeksi siksi, että hänellä on vahva naamarimainen meikki, tämä voi aiheuttaa pitkäkestoisen henkisen haavan ja hän muistaa asian vielä aikuisenakin.

Teksti: Sonja

Avatar photo

Ruuhkavuodet toimitus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *