Laskettu aika tuli ja meni, mutta vauvaa ei vaan kuulu

a woman standing in front of a mirror posing for the camera
kuva: Toa Heftiba

Odottavan aika voi olla todella pitkä. Yhdeksän kuukauden jälkeen kärsivällisyys voi olla koetuksella, kun vauva näyttää sinnikkäästi päättäneen jäädä asumaan kohtuun. Hermot voivat olla pinnassa ja vanhempi saattaa myös kokea huolta miettiessään, onko lapsilla kaikki hyvin, kun tätä ei kuulu tulevaksi.

Vaikka huoli painaisi mieltä, kannattaa pyrkiä rauhoittamaan itseään. On tavallista, että lapsi syntyy hiukan ennen tai jälkeen lasketun ajan. Jos lapsi tuntuu liikkuvan normaalisti, vanhempi voi yleensä olla huoletta.

Huoltaan ei tarvitse hävetä

Varsinkin jos on tulossa vanhemmaksi ensimmäistä kertaa, ei kannata yhtään häpeillä sitä, että soittaa sairaalaan ja kysyy sieltä mielipidettä tilanteesta. Terveydenhuollon henkilökunta on tottunut siihen, että varsinkin ensimmäistä kertaa vanhemmaksi tulevat miettivät monia asioita, joita ei enää seuraavien raskauksien aikana tarvitse miettiä. Osa heidän ammattitaitoaan on nimenomaan tällaisten uuden äärellä huolissaan olevien vanhempien kohtaaminen.

Siksi ei tarvitse lainkaan arastella tai nolostella, jos itsellä on tunne, että haluaa soittaa ja kysyä, onko kaikki kunnossa. Toisinaan terveydenhuollon ammattilaisen puhelimitse antava rohkaisu siitä, että syytä huoleen ei hyvin todennäköisesti ole, saattaa olla ratkaisevassa roolissa vanhemman rauhallisuuden kannalta.

Jos se on mahdollista, odottaessa voi keskittyä itselleen mieluisiin asioihin, kuten hyvän kirjan lukemiseen, hyvän elokuvan katsomiseen tai vaikkapa rakkaalle ystävälle soittamiseen. Voi myös ajatella asiaa siltä kannalta, että nyt voi vielä vielä nauttia täysin siemauksin viimeisistä päivistä, jolloin on tietyssä mielessä yksin tai kaksin puolison kanssa, eikä vieressä vielä ole vauvaa, joka vaatii käytännössä katsoen vanhempien jatkuvaa huomiota ja huolenpitoa hamaan tulevaisuuteen.

Toki ymmärrettävästi varsinkin ensimmäistä kertaa vanhemmaksi tuleva odottaa jo kärsimättömästi hetkeä, jolloin saa vauvansa syliin, eikä välttämättä jaksa innostua tällaisesta ajattelusta. Mutta varsinkin jos on saanut lapsia aiemmin, vanhemman saattaa olla helpompaa osata nauttia näistä viimeisistä päivistä, jolloin vielä on niin sanotusti rauha maassa kotona. Toki jos olo on hyvin tukala suuren vatsan kanssa, ymmärrettävästi synnytystä odottaa aivan eri lailla kuin silloin, jos olo on siedettävämpi.

Äidinvaistoon kannattaa luottaa

Usein äidinvaisto on oikeassa, mitä tulee vauvan hyvinvointiin. Myös tästä syystä kannattaa olla matalalla kynnyksellä yhteydessä sairaalaan, mikäli yhtään on semmoinen tunne, että lapsella kaikki ei ole kunnossa. On parempi varmistaa asiat mielummin liian huolellisesti kuin jättää varmistamatta. Toisinaan on tilanteita, jolloin äidinvaisto on ollut ratkaisevassa roolissa vaikuttamassa siihen, että lapsi on onnistuttu saattamaan turvallisesti maailmaan. Jos kuitenkin olo on hyvä ja lapsi liikkuu normaalisti, voi vanhempi keskittyä rauhassa odottamaan uuden perheenjäsenen saapumista ilman liikaa stressaamista.

Teksti: Sonja

Ei vielä kommentteja

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Tilaa uutiskirje

Aitoa vertaistukea perhearkeen, lempeästi myötäeläen


Lisätietoja henkilötietojen käsittelystä tietosuojaselosteesta.