Siitepölyallergian siedätyshoito sopii myös lapsille

grayscale photo of boy covering of eye while standing behind concrete wall
Kuva: Unsplash

Siitepölyallergia on yleinen vaiva suomalaisten keskuudessa: allergiasta kärsii joka viides (noin 20%). Monet yhdistävät siitepölyallergian etenkin kesäaikaan, mutta kuten Ruuhkavuosien toimitus kertoi aiemmin, voivat herkimpien oireet alkaa jo silloin, kun maassa on vielä lunta.

Siitepölyallergian oireiden hoitoon on annettu uusia suosituksia. Moni saattaa ajatella, että allergialääkitys kannattaa aloittaa hyvissä ajoin, mutta Terveystalon allergologi ja lastentautiopin dosentti Péter Csonkan mukaan se on turhan epämääräinen ohje.

”Antihistamiinin pitoisuus veressä on huipussaan noin tunnin päästä lääkkeen ottamisesta, ja lääkkeen vaikutus häviää noin 12 tunnin päästä”, hän sanoo tiedotteessa.

”Jos siis allergialääkkeet aloittaa esimerkiksi 2-3 viikkoa ennen siitepölykauden alkua, lääkkeitä tulee syötyä viikkoja ilman, että niistä on mitään hyötyä. Lääkkeet kannattaa siis aloittaa vasta, kun allergiakausi alkaa”, Csonka neuvoo.

Keväällä eniten allergiaoireita aiheuttavat leppä sekä koivu, mutta myös muut lehtipuut voivat aiheuttaa allergiaa. Tyypillisimpiä oireita ovat aivastelu, kirkaseritteinen nuha, nenän tukkoisuus ja kutina sekä yskänärsytys. Lisäksi monella allergikolla silmät kutisevat ja punoittavat.

Siedätyshoitoa lapsillekin

Allergiaoireita hoidetaan tyypillisesti antihistamiinivalmisteilla, silmätipoilla ja kortisonia sisältävillä nenäsuihkeilla. Csonka kertoo, että lääkityksellä voi parantaa huomattavasti omaa elämänlaatua, lääkitykset ovat kehittyneet ja vaihtoehtoja on aiempaa enemmän.

”Markkinoille on tullut muun muassa uusia nenäsumutteita. Oireiden mukainen hoito on kuitenkin aina yksilöllistä ja lääkäri on apuna siinä, kun mietitään, mikä paras lääkitys olisi. Lääkärin tehtävä on myös tutkia, onko oireita vain ylähengitysteissä ja ohjata tarvittaessa astmatutkimuksiin”, allergologi muistuttaa.

Csonka suosittelee pitämään oirepäiväkirjaa omahoidon tukena. Siihen voi kirjata ylös vuosittain, mikä lääke on ollut käytössä, onko se auttanut, onko sitä pitänyt käyttää esimerkiksi päivittäin ja miten oireet ovat edenneet.

Allergiaoireiden hoidossa voidaan kokeilla myös siedätyshoitoa, josta on hyötyä niin aikuisille kuin lapsille. Terveystalon mukaan siedätyshoito sopii kaikille yli 5-vuotiaille ja eniten sitä aloitetaan lapsilla. Nuorena aloitettu siedätyshoito voi joissakin tapauksissa myös alentaa lapsen astmariskiä.

”Siedätyshoito on nykyään helppoa ja kustannustehokasta kielenalustableteilla. Tablettisiedätyshoitoa saa paikkakunnassa riippumatta ja se toimii lehtipuiden sekä heinien osalta. Joillekin pistoshoidot ovat kuitenkin edelleen hyvä vaihtoehto. Tällöin kannattaa tarkistaa, tarjoaako esimerkiksi oma hyvinvointialue pistoshoidot”, Csonka kertoo.

Oireiden aiheuttaja selville

Allergiatutkimusmenetelmät ovat kehittyneet ja uusimmilla allergiatutkimuksilla oireiden aiheuttaja voidaan tunnistaa aiempaa tarkemmin.

” Esimerkiksi moni itseään pähkinäallergisena pitävä voi todellisuudessa olla herkistynyt koivun siitepölylle. Samoin heinäallerginen voi pelkän perusallergiatestin perusteella näyttää olevan allerginen myös vehnälle, vaikka kyse saattaakin olla pelkästä heinäallergiasta”, Csonka selittää.

Uusimmilla allergeenikomponenttitutkimuksilla henkilölle saadaan tarkennettua niin sanottu allerginen herkistymisprofiili. Tämän avulla voidaan tarkemmin arvioida, onko kyseessä vain viaton ristireaktio siitepölyjen kanssa vai todellinen ja mahdollisesti henkeä uhkaava ruoka-aineallergia.

Teksti: Miia

Ei vielä kommentteja

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Tilaa uutiskirje

Aitoa vertaistukea perhearkeen, lempeästi myötäeläen


Lisätietoja henkilötietojen käsittelystä tietosuojaselosteesta.

  Array
(
  [0] => thumbnail
  [1] => medium
  [2] => medium_large
  [3] => large
  [4] => 1536x1536
  [5] => 2048x2048
  [6] => vp_sm
  [7] => vp_md
  [8] => vp_lg
  [9] => vp_xl
  [10] => vp_sm_popup
  [11] => vp_md_popup
  [12] => vp_xl_popup
)