Isäsuhteen merkitys tyttären elämään on suuri

Isäsuhteen merkitys tyttären elämään on suuri
Kuva: Pexels/Tatiana Syrikova

Isän ja tyttären välinen suhde on ainutlaatuinen ja erityinen. Heidän välilleen muodostuu niin voimakas yhteys, että sitä on hankala selittää tai määritellä sen sisältämiä tunteita. Isäsuhteesta tulee perusta tyttären naiseksi kasvamiselle. Se vaikuttaa myös tyttären persoonaan sekä itsetunnon vahvuuteen ja itsenäisyyteen.

Tyttären ja isän välinen suhde voi olla hyvä tai vähemmän hyvä. Turvallinen isä antaa pohjan tyttären itseluottamuksen kehittymiselle. Onnistunut isä-tytär-suhde tarkoittaa sitä, että isä hyväksyy tyttärensä juuri sellaisena kuin hän on, eikä arvostele tai väheksy häntä ja hänen ulkonäköään. Hyvä isä kannustaa tytärtään, kuuntelee hänen surujaan ja osaa tasoittaa äidin ja tyttären välisiä jännitteitä murrosiässä.

Isä antaa mallin tyttärelleen siitä, mitä hän voi odottaa miessuhteiltaan. Jos isä on hyvä, kunnioittava, tukee tytärtään ja pitää lupauksensa, opettaa hän tytärtään odottamaan samaa omalta parisuhteeltaan. Isä näyttää mallin, kuinka naista tulisi kohdella omissa romanttisissa suhteissa.

Rakastava isä auttaa tytärtään kasvattamaan vahvan itsetunnon ja luottamuksen elämään. Lisäksi tälläiset tytöt pärjäävät usein paremmin koulussa. Tyttäret saavat isältään rohkeutta ja seikkailunhalua, olipa kyseessä sitten uuden urheilulajin kokeileminen, yksin matkustaminen tai kiusaajaa vastaan seisominen.

Huonon isä-suhteen aiheuttamat ongelmat

Tytär saa isän myötä kokemuksen miesten suhtautumisesta naisiin. Jos isä-tytär-suhteessa on ongelmia, se vaikuttaa naisen suhtautumiseen seksuaalisuuteensa, sekä hänen miessuhteisiinsa aikuisena. Näin ollen naisella voi olla epärealistisia odotuksia parisuhteesta. Hän saattaa tavoitella vääränlaisia miehiä ja sellaisia, joita ei voi saada tai käyttää vartaloaan saadakseen seksin avulla rakkautta.

Mikäli tytär jää vaille isän rakkautta ja huolenpitoa, voi hän alkaa aikuisena etsimään parisuhteessaan isän läsnäoloa ja hyväksyntää. Nainen voi kokea miessuhteissaan riittämättömyyden ja arvottomuuden tunteita.

Ilman hyvää isä-suhdetta, naisella voi olla vaikeuksia luottaa miehiin ja hän saattaa siksi vältellä miessuhteita kokonaan. Isättömänä kasvanut nainen saattaa lohduttaa itseään päihteillä. Hänestä voi tulla myös niin sanottu supersuorittaja, joka yrittää pärjätä kaikessa ilman apua. Tai sitten hänestä tulee miehestään riippuvainen ja hän voi kokea, että hänen täytyisi muuttua, jotta mies voisi rakastaa häntä.

Onko sinulla hyvä isä-suhde? Miten isä-suhteesi on vaikuttanut elämänkulkuusi?

Lähteet: Askel terveyteen, Naisten kartano ja Tiny beans

Teksti: Anne-Mari Valta

Avatar photo

Ruuhkavuodet toimitus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *