Mistä henkinen hyvinvointi koostuu?

Mistä henkinen hyvinvointi koostuu?
Kuva: Catalin Pop

Jos tavoitteena on onnellinen elämä ja henkinen hyvinvointi, askelmerkit päämäärään pääsemiseksi ovat tutustuminen omaan itseen ja niiden asioiden tunnistaminen, jotka tuovat aidosti itselle nautintoa. Samalla tavalla on tärkeää tunnistaa ne asiat, jotka kuormittavat.

Henkinen hyvinvointi ei aina ole niin yksioikoinen asia kuin voisi kuvitella. Jos ihminen sanoo voivansa huonosti, tämä ei vielä kerro siitä, mitkä tekijät ovat onnettoman olon taustalla. Toisaalta jos ihminen kertoo olevansa onnellinen, tämäkään ei paljasta juurisyitä hyvän mielialan taustalla.

Ihminen saattaa kokea, että kaikki on periaatteessa hyvin, mutta hän ei silti ole tyytyväinen

Monesti ihminen toivoo olevansa nykyistä onnellisempi. Toisinaan hänellä saattaa olla epämääräinen tunne, ettei asiat ole elämässä kuten haluaisi, muttei itsekään tiedä, miten haluaisi asioita parantaa. Ihminen voi kokea olonsa huonoksi, mutta ei pysty osoittamaan mitään erityistä tekijää elämässään, josta se johtuu.

Näissä tilanteissa olisi tärkeää kääntää katse sisäänpäin ja tunnistaa elementtejä, jotka vaikuttavat onnellisuuden tai onnettomuuden tunteisiin. Itsereflektio on hyödyllistä ja sitä kannattaa pyrkiä tekemään säännöllisin väliajoin.

Eri ihmiset kokevat onnellisuutta tai onnettomuutta erilaisista asioista

Joku nauttii suunnattomasti yksinolosta, toinen ahdistuu siitä, jos hänellä ei ole seuraa. Jotta pystyy määrittelemään, mikä omalla kohdalla olisi niin sanottua “hyvää elämää”, täytyy oppia tunnistamaan tämän tyyppiset luonteenpiirteet itsessään. Tämä ei välttämättä aina ole helppoa. Ihminen saattaa kokea olonsa stressaantuneeksi lapsiarjen keskellä, mutta koska hänellä ei ole tilaisuutta olla yksin, hän ei tiedosta, että ollakseen onnellinen hän tarvitsee säännöllisesti pienen oman hetken.

Omia tarpeita ei tarvitse häpeillä

Joskus vanhempi ei kehtaa edes itselleen myöntää tarvitsevansa myös omaa aikaa yksin. Hän saattaa kokea olevansa huono vanhempi, mikäli hän ei pysty olemaan onnellinen, jos perhe on aina läsnä. Vanhemman olisi tärkeää tiedostaa, että hän pystyy itseasiassa olemaan lapsilleen paljon parempi vanhempi silloin, kun hän on pitänyt omasta henkisestä hyvinvoinnistaan huolta.

Jos oma onnellisuus ja henkinen hyvinvointi edellyttävät säännöllistä vetäytymistä hetkeksi omaan rauhaan, tällöin kannattaa pyrkiä toteuttamaan tämä tarve, sen sijaan että kärvistelee stressaantuneena jatkuvan hälinän keskellä. Puoliso ja perhe varmasti ymmärtävät tilanteen ja tukevat ja auttavat, jotta kaikki perheenjäsenet voivat henkisesti parhaalla mahdollisella tavalla.

Teksti: Sonja

Avatar photo

Ruuhkavuodet toimitus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *