Auringonvalo vaikutukset kehoon ja mieleen

Auringonvalo vaikutukset kehoon ja mieleen
Kuva: Daoudi Aissa

Pitkän pimeän jakson jälkeen kirkas kevätaurinko synnyttää uutta energiaa ja auttaa jaksamaan arjessa. Jos työpäivän aikana on mahdollista pitää pieni tauko, kannattaa käydä seisomassa hetki keskipäivällä ulkona ja antaa auringonvalon positiivisten vaikutusten keventää oloa. Miten auringonvalo vaikuttaa kehoon ja mieleen?

Auringonvalo voimistaa serotoniinin vapautumista aivoissa. Serotoniini saa aikaan mielihyväntunnetta, auttaa rauhoittumaan ja tehostaa keskittymistä. Ei siis ole ihme, että joistakin ihmisistä auringossa oleilu saattaa tuntua kirjaimellisesti huumaavalta. Jos ihminen on riittävän herkkä, hän saattaa konkreettisesti tuntea, kuinka mielihyvähormonien taso alkaa nousta kehossa, minkä seurauksena onnellisuuden tunne lisääntyy.

Jos ihminen ei saa riittävästi auringonvaloa, serotoniinitaso voi laskea liian alhaiseksi, mikä saattaa aiheuttaa masennusta. Tästä syystä pimeänä vuodenaikana on suurempi riski sairastua masennukseen. Mielialan nousun lisäksi auringonvalolla on myös monia muita positiivisia vaikutuksia kehoon.

Auringonvalo lisää D-vitamiinin tuotantoa ja voi ehkäistä tiettyjä syöpiä

Jo muutamien minuuttien pituinen altistuminen auringonvalolle lisää D-vitamiinin tuotantoa kehossa. 5-15 minuuttia auringossa käsivarret paljaana saa aikaan monia positiivisia vaikutuksia. D-vitamiinilla on merkittävä rooli esimerkiksi luuston terveyden kannalta. Esimerkiksi luustoa haurastuttavan osteoporoosin ja D-vitamiinin puutoksen välillä on tutkimuksissa havaittu yhteys.

Liiallinen auringonvalo voi altistaa ihosyövälle, mutta toisaalta maltillinen määrä auringonvaloa voi myös ehkäistä tiettyjen syöpien esiintymistodennäköisyyttä. Tutkimusten mukaan ihmisillä, jotka elävät alueilla, joilla auringon määrä on vähäisempää, havaitaan muita enemmän tiettyjä syöpätyyppejä. Tällaisia ovat esimerkiksi peräsuolen, haiman ja munasarjojen syövät.

Aurinko auttaa moniin sairauksiin

Näkyvä ihosairaus voi aiheuttaa ihmiselle konkreettisen haitan lisäksi myös voimakasta henkistä pahoinvointia. Esimerkiksi psoriasiksen kaltainen ihosairaus voi hävettää ihmistä niin paljon, että häpeäntunne johtaa vaikeaan masennukseen. Auringonvalo usein parantaa sairauteen liittyviä iho-oireita, mistä syystä moni psoriasiksesta kärsivä ihminen pyrkii viettämään mahdollisuuksien mukaan aikaa alueilla, joilla on mahdollista saada runsaasti auringonvaloa. Etelänmatkat tai jopa osittainen muutto etelään pimeimpänä vuodenaikana ovat monille psoriasiksesta kärsiville ihmisille suureksi avuksi.

Ihosairauksien lisäksi auringonvalolla on havaittu olevan positiivinen vaikutus myös moniin muihin sairauksiin. Tällaisia sairauksia ovat esimerkiksi nivelreuma, lupus, ärtyvän suolen oireyhtymä ja kilpirauhassairaudet. Lisätutkimuksia kuitenkin tarvitaan vielä, ennen kuin auringonvaloa voi hyödyntää merkittävästi näiden sairauksien hoidossa.

Kun tiedostaa, miten voimakas vaikutus auringonvalolla ja lämmöllä on omaan olotilaan, ei ole ihme, että puistojen penkit ja erilaiset luontoalueet täyttyvät auringonpalvojista ilmojen lämmetessä. Jos oma työ on sellainen, että on mahdollista pitää välillä pieniä taukoja ja astua ulos, kannattaa käydä muutaman kerran päivässä ottamassa “aurinkokylpy” käsivarsille. Parhaimmillaan tämä voi tehostaa työntekoa merkittävästi, edesauttaa terveyttä ja nostaa myös mielialaa.

Millaisia vaikutuksia auringonvalolla on sinuun?

Lähde: Healthline

Teksti: Sonja

Avatar photo

Ruuhkavuodet toimitus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *