Mielipiteitä jakavan taaperoimetyksen hyödyt ja haitat

Mielipiteitä jakavan taaperoimetyksen hyödyt ja haitat
Kuva: Pexels/ Helena Lopes

Taaperoimetys herättää monenlaisia mielipiteitä: jotkut puhuvat sen puolesta ja toiset ovat sitä vastaan. Ennakkoluuloisten ihmisten mielestä se voi olla haitaksi lapselle. On kuitenkin olemassa tutkimusnäyttöä siitä, että taaperoimetyksellä on monenlaisia terveyttä edistäviä vaikutuksia, niin lapselle kuin äidillekin.

Taaperoimetykseen liittyy monenlaisia ennakkoluuloja: ne voivat olla esimerkiksi huoli äidin ja lapsen välisestä suhteesta, lapsen kehityksestä tai rintamaidon ravintoarvoista, kertoo Imetyksen tuen vertaistukikoordinaattori Anna Groudstroem MTV-Uutisille.

Groundstroem kuitenkin osoittaa ennakkoluulot ja huolenaiheet turhiksi. Pitkään jatkunut imetys ei vaikuta negatiivisesti lapsen kehitykseen tai estä häntä itsenäistymästä. Päinvastoin lapsen tarpeisiin vastaaminen ja läheisyys voivat tukea hänen kehitystään.

Taaperoimetyksen hyödyt äidille ja lapselle

Pitkäkestoisella imetyksellä on monenlaisia terveyshyötyjä: esimerkiksi riski sairastua 2-tyypin diabetekseen ja lapsuus-ja aikuisiän ylipainoon pienenevät. Imetys vahvistaa lisäksi lapsen immuunipuolustusjärjestelmää ja vähentää infektioiden määrää. Tämän vuoksi WHO:n suositus onkin, että imetystä jatkettaisiin kahteen ikävuoteen saakka. Lapsen sairastellessa hän saa imetyksestä lohtua, turvaa ja helpotusta oloonsa.

Ravitsemuksen kannalta taaperoimetys on hyödyllistä. Rintamaito on laadukas sekä hyvä lisä ruokavalioon. Siitä lapsi saa tarvitsemaansa energiaa, proteiinia, hivenaineita sekä vitamiineja.

Myös äitikin hyötyy, erityisesti pitkäkestoisesta imetyksestä. Rintasyövän riski pienenee neljä prosenttia jokaista imetettyä vuotta kohden. Imetys vähentää 2-tyypin diabeteksen, gynekologisten syöpien sekä sydän- ja verisuonisairauksien riskiä.

Mitä haittaa taaperoimetyksestä voi olla?

Taaperoimetyksessä on joitakin mahdollisia haittoja, jotka kannattaa ottaa huomioon:

1. Taaperon suun terveys

Tiheä imettäminen voi aiheuttaa lapsen hampaiden reikiintymistä. Äidinmaidon sisältämä laktoosi ylläpitää plakin happamia olosuhteita, jolloin riski hampaiden reikiintymiseen kasvaa. Huolellinen suuhygienia ja yösyöttöjen vähentäminen ovat tämän vuoksi tarpeen.

2. Sosiaalinen paine ja kritiikki

Taaperoimetys herättää ihmisissä monenlaisia tunteita ja ajatuksia. Siksi äitiin sekä lapseen saattaa kohdistua ikäviä kommentteja, paheksuvia katseita sekä kritiikkiä (erityisesti, jos imettää julkisella paikalla).

3. Vieroittaminen

Joskus isomman lapsen vieroittaminen tissiltä vaatii enemmän vaivannäköä, kuin pienemmän lapsen. Vieroittaminen tulisi tehdä vähitellen.

4. Rintakivut

Mitä pidempään äiti imettää, sitä enemmän rinnat saattavat ärsyyntyä ja olla arat. Lapsen kehittyvät hampaat saattavat tehdä kipeää imetyksen aikana, sillä isompi lapsi liikkuu paljon enemmän kuin vauva.

5. Äidin oma aika

Jokainen äiti tarvitsee omaa aikaa ja hetkiä, jolloin saa hengähtää rauhassa. Se voi olla haastavaa, jos taapero haluaa tissille useita kertoja päivässä. Mikäli taaperoa imetetään öisinkin, voi se vaikuttaa äidin yöuniin ja jaksamiseen.

6. Lääkehoito

Imettäessä äidin on oltava tarkka lääkehoitonsa kanssa. Joskus voi käydä niin, että imetys joudutaan keskeyttämään lääkehoidon ajaksi tai jopa lopettamaan kokonaan.

Oletko kokeillut taaperoimetystä? Mitä mieltä olet taaperoimetyksestä?

Lähteet: Babycenter, Babygaga, Imetys, MTV ja Terveyskirjasto

Teksti: Anne-Mari Valta

Avatar photo

Ruuhkavuodet toimitus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *