Nämä tavat auttavat toipumaan erosta – 9 vinkkiä

Nämä tavat auttavat toipumaan erosta – 9 vinkkiä
Kuva: Pexels/RODNAE Productions

Kun parisuhde päättyy ja sydän särkyy, on edessä toipumisprosessi. Erosta toipuminen on yksilöllistä, mutta tietyt tavat auttavat pääsemään erosta yli ja jatkamaan eteenpäin.

Pitkässä parisuhteessa elämä muovautuu suhteen osapuolten näköiseksi. Arki on pyörinyt tietyllä tavalla ja on tehty kompromisseja sekä yhteisiä tulevaisuuden suunnitelmia. Kun suhde päättyykin eroon, voi tutusta ja turvallisesta olla vaikea päästää irti. Ajan kanssa erosta kuitenkin pääsee yli ja elämä jatkuu.

Parisuhdeasiantuntijat ovat antaneet omat neuvonsa, jotka auttavat toipumisprosessissa.

Rakenna itsetuntoasi uudelleen

On täysin tavallista alkaa pohtia, mikä itsessä on vikana, jos kumppanisi teki aloitteen eroon. Tämä ajatusmalli kannattaa kuitenkin kääntää ympäri: keskity siihen, mitä arvostat itsessäsi ja mitä hyvää toit suhteeseen.

Keskity positiivisiin puoliisi

Kun suhde päättyy, on helppo alkaa ruoskia itseään. Muistuta itseäsi, että olet rakkauden arvoinen sellaisena kuin olet ja kirjoita hyviä ominaisuuksiasi ylös. Millaisia ovat sinun ominaispiirteesi, taitosi, emotionaaliset vahvuutesi ja muut piirteet, joilla on arvoa parisuhteessa? Jos sinun on vaikea löytää näitä hyviä puolia itsestäsi, kysy läheisiltäsi apua ja pyydä heitä kertomaan, mitä arvostavat sinussa.

Kokeile uusia asioita

Jos mahdollista, kokeile säännöllisesti jotain uutta kahvilaa tai harrastusta läheistesi kanssa. Näin saat rikottua tuttuja rutiineja ja pääset irrottautumaan paikoista ja aktiviteeteista, jotka yhdistivät sinua ja kumppaniasi. Pidä kuitenkin kiinni myös itsellesi rakkaista paikoista ja harrastuksista. Löydä tasapaino uuden ja vanhan välillä.

Ole tarkkana impulsiivisten päätösten kanssa

Eron jälkeen erilaiset muutokset itsessä ja arjessa voivat tuntua houkuttelevalta. Hiukset tekee mieli värjätä pinkiksi tai vaihtaa auto hienompaan. Impulsiiviset päätökset ovat tapa vältellä erosta johtuvaa surua ja kipua, mutta nämäkin tunteet on tärkeä käsitellä. Ole tarkkana, ettet tee hätiköityjä muutoksia ja päätöksiä eron jälkeen.

Muistele menneitä realistisesti

Kun muistoja alkaa tulvia mieleen, koeta muistaa hyvien aikojen lisäksi kaikki vaikeat ja haastavat ajat. Älä tuudittaudu positiivisiin muistoihin, vaan muistele menneitä realistisesti. Mieti, millainen suhde kokonaisuutena oli. Se voi auttaa sinua löytämään uuden suhteen, jossa ei ole samoja huonoja puolia kuin edellisessä.

Mieti, miksi hän oli sinulle väärä kumppani

Anna itsellesi lupa kerrankin keskittyä toisen ihmisen negatiivisiin ominaisuuksiin. Listaa syyt, miksi entinen kumppanisi ei ollut sinulle hyvä. Mieti hänen huonoja puoliaan ja sinua ärsyttäneitä asioita suhteessa. Pidä lista tallessa jonkin aikaa, jotta voit muistuttaa itseäsi, ettei hänkään ollut täydellinen.

Tee muutoksia somessa

Jos sinulla ja ex-kumppanillasi on paljon yhteisiä ystäviä ja tuttuja, kannattaa harkita, jatkatko heidän seuraamistaan sosiaalisessa mediassa. Voit piilottaa heidän päivityksiään joksikin aikaa, että saat paranneltua eron aiheuttamia haavoja.

Käsittele tunteesi

Parisuhteen päättyminen sattuu. Tiedosta, että suret eroa ja ajan kanssa tunteet helpottavat. Älä kuitenkaan jää vellomaan suruun pitkäksi aikaa. Anna itsellesi lupa hetki kerrallaan surra ja tee sen jälkeen jotain, joka piristää sinua.

Harkitse terapiaa

Jos ero saa mielesi matalaksi ja tavallinen arkikin tuntuu todella vaikealta, harkitse terapiaa. Terapia voi olla vaihtoehto, jos kaipaat objektiivista näkökulmaa eron käsittelyyn. Hae rohkeasti apua!

Lähde: Good Housekeeping

Teksti: Miia

Avatar photo

Ruuhkavuodet toimitus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *