Kehittävää ja hauskaa tekemistä yksivuotiaille – 9 ideaa!

Kehittävää ja hauskaa tekemistä yksivuotiaille – 9 ideaa!
Kuva: Pexels/Tatiana Syrikova

Uteliaan yksivuotiaan kanssa puuhastelun ja leikkimisen ei tarvitse olla rakettitiedettä eikä viihdykkeeksi vaadita kalliita leluja. Usein hauskaa tekemistä saa jo valmiiksi kotoa löytyvistä tavaroista.

Vanhemman ja lapsen myönteinen vuorovaikutus ja yhdessä touhuaminen on lapsen kehitykselle ensiarvoisen tärkeää. Yksivuotias nauttii yhteisistä leikeistä vanhempiensa kanssa. Etenkin erilaiset kurkistus- ja taputusleikit sekä leikkilorut ovat suosittuja.

Yksivuotiaalle voi ideoida kotiin monenlaista kehittävää ja hauskaa tekemistä. Tässä esitellään yhdeksän ideaa, joita voit versioida omalle lapselle sopivaksi, yhteiseksi puuhaksi. Muista vahtia lasta leikkien aikana ja älä anna hänen laittaa suuhunsa mitään, joka ei sinne kuulu!

Aistilaatikko

Täytä sopiva astia riisillä, herneillä, hiekalla (tai kineettisellä hiekalla) tai kivillä ja piilota joukkoon leluja tai muita esineitä. Anna lapselle erilaisia työkaluja (kauha, pinsetit tms.), joilla hän voi etsiä ja nostella esineitä käsiensä lisäksi. Aistilaatikon idea on tutustua erilaisiin materiaaleihin ja siihen, miltä ne tuntuvat.

Huopapallovispilä

Laita huopapalloja ison vispilän sisään ja anna lapsen yrittää ottaa niitä sieltä pois ja laittaa takaisin. Tämä harjoittaa käsien ja sormien käyttöä.

Jättipalapeli

Tässä yhdistyy kaksi aktiviteettia. Ensin vanhempi voi piirtää isolle paperille jonkin asian ääriviivat, kuten perhosen tai vaikkapa elefantin. Jos lapsella pysyy jo kynä kädessä, voi hänen antaa värittää kuva mielensä mukaan. Kun kuva on väritetty, se leikataan 2-3 isoksi palaksi, joita lapsi voi yhdistellä palapelinä. Voit myös käyttää valmiita kuvia, jotka leikkaat sopiviksi paloiksi.

Kangasmysteeri

Älä heitä tyhjäksi menneitä puhdistusliinalaatikoita pois, vaan hyödynnä ne lapsen leikeissä. Voit täyttää puhdistusliinalaatikon erilaisilla kangaspaloilla, joita lapsi voi vetää laatikosta ja tutkia niitä. Valitse erilaisia materiaaleja, värejä, kuvioita sekä muotoja.

Puuhaseinä

Pienistä lapsista on hauska vetää laatikoita auki, tutkia kahvoja ynnä muuta vastaavaa. Tee lapselle oma puuhaseinä, johon kiinnität erilaisia kahvoja, lukkoja ja kelloja joita lapsi voi tutkia. Katso esimerkki puuhaseinästä täällä.

Duplot pesuun

Duplot ovat tuttuja monissa perheissä. Täytä astia vedellä, laita sinne Duploja ja anna lapselle harja, jolla pestä leikkipalikoitaan. Veden kanssa puuhastelu on pienistä hauskaa!

Äänipurkit

Täytä vanhoja purkkeja erilaisilla materiaaleilla ja sulje purkit hyvin. Voit laittaa purkkeihin kolikoita, popcorn-siemeniä, riisiä tai muroja. Anna lapsen heilutella purkkeja ja tutustua erilaisiin ääniin. Kun lapselle tulee ikää lisää, voit täyttää purkkeja pareittain ja haastaa lapsen yhdistämään samanlaiset purkit äänen perusteella. Vastaavat “helistinpurkit” syntyvät myös talouspaperirullan hylsyistä, joita voi myös halutessaan koristella.

Sotkutonta sormilla värjäämistä

Sormilla värjääminen laittaa kädet töihin ja lapsi tutustuu värien maailmaan. Sormivärien käyttö voi kuitenkin olla sotkuista. Jos haluat tehdä siitä siistimpää, purista värejä kirkkaaseen, suljettavaan pussiin. Lapsi voi värjätä pussin läpi, jolloin sormet pysyvät puhtaana!

Huopapallojen pudotusta

Tee pahvista erilaisia putkia ja kiinnitä ne seinään teipin avulla. Anna lapselle huopapalloja, joita hän voi pudottaa näihin putkiin. Laita putkia eri korkeuksille, jotta lapsi joutuu hieman kurkottamaan ja samalla harjoittaa jalkojaan.

Lähde: Good Housekeeping

Teksti: Miia

Avatar photo

Ruuhkavuodet toimitus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *