Toistuva turvotus naisilla voi olla vakavan sairauden merkki

Toistuva turvotus naisilla voi olla vakavan sairauden merkki
Kuva: Sasun Bughdaryan

Vatsan turvotus on yleinen vaiva, josta naiset kärsivät miehiä enemmän. Turvotuksen taustalla on usein ruokavalio tai vähäinen liikunta. Myös ruoansulatuselimistön toiminnalliset ongelmat voivat olla syypää turvotukseen.

Koska turvotus on niin yleistä, on se helppo ohittaa normaalina, joskin epämukavana vaivana. Toistuva turvotus voi kuitenkin liittyä naisia koskettaviin sairauksiin, kuten endometrioosiin. Se voi olla myös yksi munasarjasyövän merkki.

Munasarjasyöpä on naisten kymmenenneksi yleisin syöpä, johon sairastuu vuosittain yli 500 naista Suomessa. Munasarjasyöpä on salakavala, sillä se voi olla pitkään oireeton ja myöhemminkin vähäoireinen. Epämääräisten oireiden takia se huomataan usein myöhäisessä vaiheessa, ja syöpä on toteamishetkellä jo ehtinyt levitä.

Moni nainen ei suhtaudu toistuvaan turvotukseen vakavasti ja käy sen takia lääkärissä. Tämä voi selittyä sillä, ettei turvotusta tiedetä yhdeksi syövän merkiksi. Hyväntekeväisyysjärjestö Target Ovarian Cancerin kyselyn mukaan vain 17 prosenttia naisista kääntyisi nopeasti lääkärin puoleen toistuvan turvotuksen takia, kun taas paremmin tiedettyjä syöpäoireita havaitessaan joka toinen menisi nopeasti lääkäriin.

Hyväntekeväisyysjärjestön aiemman tutkimuksen mukaan naiset yrittävät todennäköisemmin korjata ruokavaliotaan tai syödä probioottituotteita, jotta eivät joutuisi menemään lääkäriin turvotuksen takia. Lääkärissä käyminen on kuitenkin parempi idea, jos tilanne huolettaa.

Tutustu syövän oireisiin

Tietoisuuden lisääminen munasarjasyövän ja muiden syöpien oireista on olennaisessa asemassa ihmishenkien säästämiseksi. Target Ovarian Cancerin toimitusjohtaja Annwen Jonesin mukaan naisten ei pitäisi joutua vaarantamaan elämäänsä, koska munasarjasyövän oireista ei ole kerrottu tarpeeksi.

“Jos naisilla on tietoa munasarjasyövän oireista, kuten toistuva turvotus, ja he osaavat yhdistää oireensa syöpään varhaisessa vaiheessa, elämiä säästyy”, Jones kommentoi.

Kun munasarjasyöpä etenee, se aiheuttaa vatsan turvotuksen lisäksi täyteläisyyden tunnetta tai paineoireita sekä maha- tai alaselkäkipua. Jos kasvain alkaa painaa viereisiä elimiä, voi se aiheuttaa suoliston toiminnan häiriöitä, tihentynyttä tarvetta käydä pissalla, ruokahaluttomuutta, laihtumista, yhdyntäkipuja sekä muita kipuja.

Jos vastaavia oireita ilmenee, käänny lääkärin puoleen. Mitä aiemmin syöpä todetaan, sitä paremmin sitä voidaan hoitaa.

Lähteet: Cosmopolitan, Syöpäjärjestöt

Teksti: Miia

Avatar photo

Ruuhkavuodet toimitus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *