Lääkärin sanat pysäyttivät: Äidiksi vastoin kaikkia todennäköisyyksiä

Lääkärin sanat pysäyttivät: Äidiksi vastoin kaikkia todennäköisyyksiä

Moni nainen kärsii kovista kuukautiskivuista. Niin myös Krista, jolle voimakkaat kuukautiskivut olivat liiankin tuttuja. Kiputilanne kuitenkin paheni kierukan laiton jälkeen. Hän hakeutui kivun vuoksi gynekologin vastaanotolle ja pian saikin lähetteen keskussairaalaan tutkimuksiin. Lääkärin sanat kauhistuttivat; hän ei ehkä tulisi koskaan saamaan lapsia.

”Keskussairaalan gynekologi sanoi, että hyvin todennäköisesti kipujen takana on endometrioosi, mutta kipuindikaatiolla pääsisin leikkaukseen jossa tilanne tutkitaan. Leikkaukseen pääsin nopeasti ja endometrioosihan sieltä löytyi. Pesäkkeitä oli pitkin vatsaonteloa, kohdussa, sen kannattimissa, virtsateissä”, Krista kertoo.

Lääkärin sanat jäivät nuoren naisen mieleen

Leikkauksen jälkeisenä päivänä Krista tapasi lääkärin ja kuuli kammottavat sanat: hyvin todennäköisesti hän ei tulisi saamaan lapsia ilman hoitoa, jos silloinkaan.

”Se oli todella kova isku siinä 20-vuotiaana, jolloin en todellakaan kuvitellut edes olevani valmis äidiksi. ”

Leikkauksesta ja sen jälkeen aloitetusta lääkkeestä Krista kertoo saaneen avun noin puoleksi vuodeksi, kunnes lääke oli lopetettava kovien sivuvaikutusten vuoksi. Kivut hiipivät pikkuhiljaa takaisin, ja kotona oli aina oltava kipulääkkeitä valmiina.

“Kivun kanssa piti vain jotenkin oppia elämään”, Krista kertoo.

Neljä vuotta kului ja Krista pääsi endometrioositutkimukseen mukaan. Tutkimuksen ajan tuli olla ilman ehkäisyä. Ensimmäisissä ultrissa löytyi leikkauksesta huolimatta jälleen endometrioosia, sekä adenomyoosia.

”Siinä kohtaa gynekologi sanoi, että lapsitoiveet ei hyvältä näytä, vaikkei se tutkimuksen aihe ollutkaan.”

Krista oli juuri alkanut seurustelemaan nykyisen miehensä kanssa ja he olivat etäsuhteessa. Mies asui samalla paikkakunnalla, jossa Krista on lapsena asunut. Pian Krista teki kuitenkin päätöksen muuttaa takaisin kotikonnuille.

Raskaustestit negatiivisia – paitsi se viimeinen

”Ennen muuttoa oli kuukautiset 4 viikkoa myöhässä, testejä tehty, mutta negatiivisia ne oli. Päätin kuitenkin että tehdään nyt vielä yksi. APUA, se oli positiivinen!”

Kaikista todennäköisyyksistä huolimatta Krista oli vihdoin raskaana.

Raskausaikana endometrioosin kivut olivat lieviä, ajoittain jopa poissa. Endometrioosin leikkaus aiheuttaa usein kiinnikkeitä vatsan alueelle. Vauvan ja vatsan kasvaessa, kiinnikkeet venyvät ja saattavat napsahtaa jopa poikki. Kristalla on kokemusta tästä ja hänen mukaansa kiinnikkeiden venyminen ja lopulta katkeaminen oli hyvin kivuliasta varsinkin viimeisellä kolmanneksella. Näiden kipujen lisäksi tuskaa toivat pahat liitoskivut.

Lopulta Krista ja hänen miehensä saivat esikoispoikansa keväällä 2019.

“En todellakaan silloin 10v sitten uskonut, että tätä ihmettä käy. Eikä uskonut mun lääkärikään. Mutta joskus ihmeitä tapahtuu.” Krista

Jälleen kivut palasivat

”Sain endometrioosin seurantaan polille ajan ja kivut alkoivat palata. Kuukautisetkin alkoivat 3kk synnytyksestä, imetyksestä huolimatta. Lääkärissä todettiin PCOS, eli munasarjojen monirakkulaoireyhtymän puhjenneen. Mietin jo että mitä vielä, eikö endometrioosi ja adenomyoosi jo olleet tarpeeksi…”

Krista kävi kontrollissa uudelleen, kun kivut olivat taas todella pahoina. Hormonit sopivat hänelle huonosti ja oli pohdittava, että mitä nyt tehdään. Ehkäisyä ei siis aloitettu, ja vieno toive toisesta lapsestakin oli.

Kristan perhe täydentyi vuonna 2022 vielä pikkuveljellä.


”Raskaudet onneksi vaikuttivat positiivisesti endometrioosin aiheuttamiin kipuhin, kipuja on enää ”vain vuotopäivinä”. Ennen kipuja kun oli läpi kuukauden. Nyt testissä on kuparikierukka, vaikkei se endometrioosiin vaikutakaan, koska lapsiluku on täysi.
Lähtökohtaan, ettei mun pitänyt saada lapsia ollenkaan on tämä enemmän mitä uskalsin toivoa, näin on hyvä.”

Näet videon hyväksymällä evästeet: statistics, marketing

Avatar photo

Ruuhkavuodet toimitus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *