Millainen on toimiva ja vahva perhe?

Kuva: Pexels/ Vlada Karpovich

Toimivan ja vahvan perheen yhteisiä piirteitä ovat lämpö, rakkaus, huolenpito ja positiivinen huomio. Perheen kommunikaatio on hyvää, elinympäristö on turvallinen ja heillä on lämpimiä ihmissuhteita.

Vahva perhe antaa lapsille turvallisen paikan oppia keitä he ovat ja olla oma itsensä. Toimivan perheen lapset tuntevat olonsa rakastetuiksi, joten heillä on uskallus tutkia maailmaa, kokeilla uusia asioita ja oppia. Perheen tuen avulla lapset selviävät paremmin eteen tulevista haasteista.

Vahvoissa perheissä kommunikointi toimii hyvin. Perheenjäsenet uskaltavat puhua niin hyvistä kuin huonoistakin asioista. Perhe juhlii yhdessä, kun ajat ovat hyviä ja vaikeina aikoina he kykenevät puhumaan ongelmistaan. Se antaa lapsille paikan jakaa hankalia tunteita, hämmennystä ja häpeää.

Toimivan perheen elämä ja arki on ennustettavaa sekä hyvin järjestettyä. Sellaisessa ympäristössä lapset kokevat olonsa turvalliseksi, sillä he tietävät perheen tulevat tapahtumat ja, mitä heiltä odotetaan. Perhe-elämän ennustettavuus on erityisen tärkeää silloin, kun lapset käyvät läpi haasteita. Jos esimerkiksi perheen lapsi on vaihtamassa koulua, tutut iltarutiinit saattavat lohduttaa lasta.

Toimivalla ja vahvalla perheellä on hyvä tukiverkosto ja paljon lämpimiä ihmissuhteita. Heillä käy ystäviä kylässä sekä he ovat tärkeä osa naapurustoa ja yhteisöjä. Lapset ammentavat hyviä asioita noista arvokkaista ihmissuhteista. Se auttaa lapsia kehittämään vahvan itsetunnon ja omanarvontunteen.

Toimivassa ja vahvassa perheessä, perheenjäsenet rakastavat toisiaan täysin ehdoitta. Se ei tarkoita täydellisyyttä tai sitä, että perheenjäsenet tulevat aina toimeen, mutta taustalla on ehdoton rakkaus ja halu tehdä mitä vain toistensa hyväksi. Vahvalla perheellä on rakkauden lisäksi myös rajoja eli sääntöjä ja odotuksia. Säännöt ovat kuitenkin oikeudenmukaisia kaikkia kohtaan. Niissä on otettu huomioon kunkin lapsen ikätaso ja kyvyt.

Vahvassa perheessä toisten kunnioittaminen on avainasemassa. Lapset kunnioittavat vanhempiaan ja vanhemmat lapsiaan. Vanhemmat ohjaavat lapsiaan, jotta he voisivat kasvaa ja menestyä. Vanhemmat sisarukset neuvovat nuorempia sisaruksiaan, jotka katsovat heitä ylöspäin.

Vahvassa perheessä lapsille ei nalkuteta tai käytetä syyllistämistä sekä häpeää saadakseen lapsi tottelemaan. Sen sijaan toimivassa perheessä vanhemmat tarjoavat lapsille ohjausta, tukea ja kuuntelevaa korvaa.

Vahvassa perheessä luottamus on erittäin tärkeää. Lapsia opetetaan olemaan vanhempien luottamuksen arvoisia. Lapsille myös kerrotaan, että luotettavuus on yksi arvokkaimmista ominaisuuksista ihmisellä. Perheenjäsenet voivat luottaa toinen toisiinsa. He tarjoavat toisilleen myös tukea ja empatiaa aina tarvittaessa. Jotta vahva perhe säilyisi toimivana ja onnellisena, he viettävät yhdessä myös laatuaikaa.

Millainen teidän perhe on? Kuinka voisitte parantaa perhe-elämäänne?

Lähteet: Organized mother good ja Raising Children

Teksti: Anne-Mari Valta

Ei vielä kommentteja

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Tilaa uutiskirje

Aitoa vertaistukea perhearkeen, lempeästi myötäeläen


Lisätietoja henkilötietojen käsittelystä tietosuojaselosteesta.