Miten tukea vilkasta ja levotonta lasta?

Miten tukea vilkasta ja levotonta lasta?
Kuva: Pexels/ Gustavo Fring

Lasten levottomuus ja ylivilkkaus ovat nykyään yleisiä. Jotkut lapset ovat luonteeltaan vilkkaampia, enemmän ulospäinsuuntautuneita ja äänekkäämpiä kuin toiset. He ei eivät jaksa lukea ja piirrellä, vaan kaipaavat vilkasta toimintaa sekä rajumpia ulkoleikkejä. Kuinka tukea vilkasta ja levotonta lasta?

Levottomuus voi olla osa temperamenttia, mutta joskus se voi olla myös oire häiriöstä lapsen psyykkisessä kehityksessä tai ongelma tunteiden säätelyssä. Tällöin vilkkauteen liittyy yleensä itsehillinnän puute, ailahtelevaisuus, sosiaalinen sopeutumattomuus ja kärsimättömyys.

Kuinka tukea levotonta lasta?

Motorisesti levotonta lasta, joka liikehtii koko ajan, ei tulisi pakottaa olemaan täysin paikoillaan. Esimerkiksi ADHD-lasten tarvitsee saada “kiemurrella” pulpetissaan, jotta he suoriutuisivat vaikeista tehtävistä mahdollisimman hyvin, kertoo tutkimusjohtaja Mark Rapport Science Daily-lehdestä.

Nykypäivän ärsyketulva, kuten kännykät, televisiot ja tietokoneet lisäävät oleellisesti levottoman lapsen rauhattomuutta. Liialliset ärsykkeet ovat lapsen mielen ja aivojen kehitykselle haitallisia. Ne voivat aiheuttaa väsymystä, turhautumista ja lisätä keskittymisongelmia.

“Lisäksi kaikki konemaailmassa vietetty aika on pois joko vuorovaikutuksesta ihmisten kanssa tai oman sisäisen maailman tutkimisesta. Nämä molemmat ovat erittäin tärkeitä lapsen kehitykselle,” lastenpsykiatri Hanna Manninen selventää.

On ehdottoman tärkeää, että lapsi nukkuu riittävästi. Univajeesta kärsivä lapsi oireilee olemalla ärtynyt ja levoton. Unentarve on yksilöllistä, mutta yleensä seitsemänvuotias lapsi tarvitsee unta 9-10 tuntia yössä.

Lapsen tulee saada riittävästi positiivista huomiota vanhemmiltaan. Mikäli lapsi ei saa vanhempiensa huomiota hyvällä, niin hän hankkii sen negatiivisin keinoin. Lapselle on tärkeintä tulla nähdyksi ja kuulluksi keinolla millä hyvänsä. Anna siis lapselle riittävästi huomiota päivän mittaan. Kuuntele, mitä kerrottavaa lapsellasi on.

Muista itsekin rauhoittua, istu sohvalle ja ota lapsi kainaloon. Läheisyys rauhoittaa häntä. Anna lapselle positiivista palautetta. Kehu häntä onnistumisista ja hyvästä käytöksestä, jolloin lapsi tajuaa, että huomiota voi saada myös hyvällä käytöksellä.

Lapsi saa turvaa selkeistä säännöistä. Vanhempien tulisi vetää yhtä köyttä kasvatuksessa. Muutoin lapsi hämmentyy ja se voi näkyä levottomuutena. Tutut rutiinit selkiyttävät päivää ja tuovat siihen ennakoitavuutta.

Levottoman ja energisen lapsen tulisi saada purkaa ylimääräistä energiaansa liikkumalla ulkona. Luonnossa liikkuminen tekee erityisen hyvää, lisäksi sillä on todettu olevan terveysvaikutuksia. Luonnossa liikkuminen hyödyttää sekä lasta, että vanhempaa.

Onko lapsesi levoton ja vilkas? Miten voisit parhaiten tukea häntä?

Lähteet: Hyvä Terveys, Ilta-Sanomat

Teksti: Anne-Mari Valta

Avatar photo

Ruuhkavuodet toimitus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *