Järjestö: Lapsen kaikki vanhemmuussuhteet lailla suojatuksi

Järjestö: Lapsen kaikki vanhemmuussuhteet lailla suojatuksi
Kuva: Pexels / Pixabay

Nykyisen lainsäädännön mukaan lapsella voi olla enintään kaksi oikeudellista vanhempaa, mutta perheiden muuttuessa monimuotoisemmiksi tähän halutaan muutos. Oikeudellinen vanhemmuus takaa lapsen oikeudet elatukseen, tapaamiseen ja perintöön.

Lapsella tulee olla oikeus kaikkien vanhemmuussuhteidensa suojaan myös silloin, kun lapsella on kahta useampia tosiasiallisia vanhempia, toteaa Sateenkaariperheet ry. Oikeudellisen vanhemmuuden mahdollistaminen kahta useammalle on järjestön ykköstavoite tulevan hallituksen ohjelmaan. Viime kesän puoluekokouksissa kokoomus, vihreät sekä vasemmistoliitto asettuivat mahdollistamisen puolelle.

Kahta useamman oikeudellisen vanhemman mahdollistamiselle on saatu tukea myös tutkimuksesta. Laki ja perheiden monimuotoisuus -tutkimushankkeen loppuraportti esittää monivanhemmaisten perhetilanteiden huomioimista lainsäädännössä.

“Lapset elävät moninaisissa perhetilanteissa. Kaikissa perhetilanteissa lapsella ei edelleenkään ole perustavanlaatuista oikeutta omiin vanhempiinsa. Lainsäädäntömme jättää osan lapsista ilman oikeusturvaa kaikesta tärkeimpiin läheissuhteisiin”, Sateenkaariperheet ry:n toiminnanjohtaja Juha Jämsä kertoo tiedotteessa.

“Olemme erittäin iloisia, että huolemme useamman kuin kahden vanhemman lasten oikeuksista saa vihdoin vastakaikua niin tutkimuksesta kuin poliittiselta kentältä. Nyt on aika kirjata hallitusohjelmaan oikeudellisen vanhemmuuden mahdollistaminen kahta useammalle silloin, kun se vastaa lapsen tosiasiallisia perhesuhteita”, hän jatkaa.

Jokainen vanhemmuussuhde turvattava

Yhä useammassa perheessä lapsella on kolme tai useampi tosiasiallinen vanhempi. Tällainen tilanne voi olla esimerkiksi uusperheessä, sijaisperheessä tai apilaperheessä. Lapsi luo kiintymyssuhteen jokaiseen vanhempaansa lukumäärästä ja oikeudellisesta asemasta riippumatta.

Kiintymyssuhde voi syntyä useampaan tosiasialliseen vanhempaan eri tavoin ja eri elämänvaiheessa. Joskus lapsen perheessä on enemmän kuin kaksi vanhempaa lapsen syntymästä lähtien. Tällöin lapsen vanhemmat ovat sopineet vanhemmuuden jakamisesta jo ennen lapsen alulle laittamista, usein kahden kodin välillä. Näissä tilanteissa voidaan katsoa, että lapsen etu on syntyä oikeudellisesti selkeään tilanteeseen, jossa lapsen oikeudelliset perhesuhteet ovat yksiselitteiset.

Joskus lapselle on elämänsä varrella muodostunut tosiasiallinen vanhemmuussuhde johonkin hänelle merkitykselliseen aikuiseen. Tällainen tilanne on usein esimerkiksi uusperheessä tai silloin, kun lapsi on ollut pitkäaikaisessa sijoituksessa sijaisperheessä.
Tällainen suhde on mahdollista vahvistaa perheen sisäisellä adoptiolla, mutta toisen alkuperäisistä vanhemmista on nykylainsäädännön mukaan luovuttava oikeudellisesta vanhemmuudesta.

“Lapsen oikeusturva vaatii, että jokaista hänen tosiasiallista vanhemmuussuhdettaan tuetaan ja suojataan”, Jämsä toteaa.

Muutoksia lakeihin

Nykylainsäädäntö mahdollistaa, että lapsella voi enemmän kuin kaksi huoltajaa, mikä ratkaisee lapsen huoltoon liittyviä käytännön kysymyksiä, mutta ei takaa lapsen oikeuksia. Lapsen oikeudet elatukseen, tapaamiseen ja perintöön liittyvät nimenomaan oikeudelliseen vanhemmuuteen, eivätkä ole ratkaistavissa riittävällä tavalla muuten.

“Sateenkaariperheet ry katsoo, että lapsen oikeutta kaikkiin vanhempiinsa tulisi suojata mahdollistamalla oikeudellinen vanhemmuus kahta useammalle silloin, kun se vastaa lapsen tosiasiallisia perhesuhteita. Tämä vaatisi muutoksia vanhemmuus- ja adoptiolakeihin”, Jämsä arvioi.

“Lainsäädännössä on ehdottomasti huomioitava myös niiden lasten tilanne, jotka ovat syntyneet apilaperheisiin ennen uuden lainsäädännön voimaantuloa”, hän päättää.

Teksti: Miia

Avatar photo

Ruuhkavuodet toimitus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *