Onko nykymaailma lapsille aiempaa vaarallisempi paikka?

Onko nykymaailma lapsille aiempaa vaarallisempi paikka?
Kuva: Tony Mucci

Kun nykyvanhempi vertaa omaa lapsuuttaan nykylasten lapsuuteen, moni asia on aiemmin ollut toisin. Toiset asiat ovat joidenkin mielestä olleet paremmin, toiset huonommin. Mitkä asiat ovat sellaisia, jotka ovat mielestäsi omilla lapsillasi paremmin verrattuna entisaikoihin?

Kun vanhemmilta kysytään, mitkä asiat nykymaailmassa ovat huonommin verrattuna entisaikoihin, moni nostaa esiin turvallisuuden. Monissa perheissä ei aiemmin koettu lasten altistuvan vaaroille niin helposti kuin nykyään. Luottavainen mieliala näkyi arjessa monella tavalla. Kotien ovia uskallettiin jättää lukitsematta kauppareissujen aikana ja lapset saivat tulla ja mennä vapaasti. Nykyään harva enää uskaltaa jättää kodin ovea lukitsematta lyhyenkään poissaolon ajaksi.

Samalla lailla lasten turvallisuudesta ollaan nykyään enemmän huolissaan kuin aiemmin. Vanhemmat saattavat pelätä, että jos he päästävät lapsen silmistään, tälle saattaa tapahtua jotain pahaa. Pelätään onnettomuutta, tai jonkun ulkopuolisen tekevän lapselle jotain. Vaikka aiemminkin on toki ollut namusetiä ja vastaavia vaarallisia henkilöitä liikkeellä, nykyaikana tällainen uhka usein koetaan voimakkaampana kuin aiemmin.

Koulu saattaa tänä päivänä olla aiempaa turvattomampi paikka

Koulukiusaamista ja erilaisia ongelmia kouluympäristössä on ollut aina. Silti tuntuu, että nykyaikana tietyntyyppisiä ongelmia on aiempaa enemmän ja ongelmien vakavuusaste on pahentunut. Esimerkiksi muutamia kymmeniä vuosia sitten ei ollut tavallista, että koulussa myydään huumeita. Tänä päivänä yhä nuoremmat koululaiset kysyttäessä sanovat, että mikäli he haluaisivat ostaa huumeita, he tietävät tarkkaan, mistä niitä saisi.

Koulut ovat myös muuttuneet levottomammiksi. Tähän luultavasti vaikuttaa osaltaan se, että nykyään kouluissa on paljon erilaisista taustoista tulevia lapsia. Jos lapsi tulee kokonaan erilaisesta kulttuurista, on luonnollista, että hän mielellään hakeutuu samanlaisen taustan omaavien lasten seuraan. Tästä seuraa, että kouluissa aletaan havaita tietynlaista jengiytymistä. Opettajilla ei myöskään enää tunnu olevan lasten keskuudessa yhtä paljon auktoriteettia kuin aiemmin, mikä tekee tilanteesta haastavamman. Ilmiöstä on ollut paljon puhetta viime aikoina mediassa ja tilanne on ajautunut siihen pisteeseen, että jotkut vanhemmat ovat alkaneet valikoida kouluja, joihin lapsensa haluavat laittaa.

Älylaitteet avaavat ovia uudenlaisille vaaroille

Älylaitteet ovat eräs dramaattinen muutos nykymaailmassa verrattuna vanhempien omaan lapsuuteen. Älylaitteet saattavat pahimmillaan jopa vaarantaa lapsen fyysisen kehityksen, mikäli hän ei liiku riittävästi, vaan viettää päivänsä jähmettyneenä älylaitteen ääreen. Myöskään lasten näkökyky ei pääse kehittymään normaalisti, jos lapsi tuijottaa jatkuvasti älylaitteen ruutua eikä käytä silmiään kauas katsomiseen.

Älylaitteiden avulla lapset pääsevät nettiin, jossa he altistuvat aivan uudenlaisille vaaroille. Kiusaaminen on nykyään usein siirtynyt koulujen pihoilta verkkoon, minkä lisäksi verkossa on monenlaisia muitakin vaaroja lapsille.

Jos vertaat omaa lapsuuttasi nykylasten elämään, mitkä ovat sinun mielestäsi kaikkein suurimpia eroja?

Teksti: Sonja

Avatar photo

Ruuhkavuodet toimitus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *