Näin tuet lastasi kaveritaidoissa – 5 vinkkiä

Näin tuet lastasi kaveritaidoissa – 5 vinkkiä

SOS-Lapsikylä ja Dr. Oetker PAULA-vanukkaat toteuttavat yhteistyössä Kaveritaidot-kampanjan. Sen tavoitteena on antaa lapsille riittävät taidot kaverisuhteiden solmimiseen.

Kaveritaidot ovat sosiaalisia suhteita, vuorovaikutusta ja yhteenkuuluvuutta, ja lapset oppivat näitä taitoja ympärillään olevilta ihmisiltä. Kaveritaitojen oppimiseen vaikuttaa kuitenkin lapsen oma temperamentti: kaveritaidot voivat olla helppo juttu yhdelle lapselle, kun taas toinen tarvitsee aikuisen tukea ja apua niiden kartuttamiseen.

Kaveritaitoja tarvitaan läpi elämän ja mitä nuorempana niiden harjoittelun aloittaa, sitä paremmin sosiaalisia tilanteita osaa hoitaa. Lasten ja nuorten vaikeudet kaverisuhteissa näkyvät SOS-Lapsikylän Apuu-chatissa, jonne tuli vuonna 2022 yli 33 000 yhteydenottoa. Ne liittyivät ahdistuneeseen mielialaan, kaverisuhteisin ja vuorovaikutushaasteisiin vanhempien kanssa.

“Kaikkein eniten lapsilla tuntuu olevan ristiriitoja kaverisuhteissa. Monet asiat liittyvät siihen, että lapset ovat vielä keskeneräisiä, syy-seuraussuhteet eivät vielä hahmotu ja näkökulmat ovat kapeita”, SOS-Lapsikylän ehkäisevän digityön päällikkö Johanna Virtanen sanoo tiedotteessa.

“Ja juuri tässä tarvitaan aikuisia. Aikuisen pitäisi olla sanoittamassa näitä tunteita, joita ei tarvitse hävetä tai tukahduttaa, niihin pitäisi vaan tuoda aikuisen näkökulma mukaan”, hän jatkaa.

Miten alakouluikäisten vanhemmat voivat tukea lasta kaveritaidoissa?

  • Ole kiinnostunut. Pysähdy kysymään kuulumisia, älä tyydy pelkkään ”hyvin meni”-vastaukseen.
  • Sanoita lapselle, että kaverisuhteissakin voi olla eroja. Kaikkien kanssa ei tarvitse olla kaveri, mutta kaikkien kanssa pitää tulla toimeen.
  • Kannusta lasta olemaan aloitteellinen. Oma lapsesi saattaa olla juuri se, joka käy pyytämässä muita mukaan leikkiin.
  • Opeta lasta sietämään pettymyksiä. Mikään ei synny yhtäkkiä itsestään, ei edes kaverisuhteet.
  • Saa pyytää apua. Jos asiat eivät vain suju, opettaja osaa yleensä auttaa.

Valtakunnallinen Kaveritaidot-kampanja on alkanut vuonna 2021. Lisätietoa ja vinkkejä kaveritaitoihin löydät kampanjan sivuilta täällä.

Teksti: Miia

Avatar photo

Ruuhkavuodet toimitus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *