Ajeleeko lapsesi skuutilla? Onnettomuus voi tulla kalliiksi

Ajeleeko lapsesi skuutilla? Onnettomuus voi tulla kalliiksi
Kuva: Pexels/Markus Spiske

Skuutit eli sähköpotkulaudat ovat yleistyneet viime vuosina. Monissa kaupungeissa on mahdollista vuokrata sähköpotkulauta kaupungilla liikkumisen ajaksi, minkä lisäksi monet kotitaloudet ostavat omia skuutteja.

Kaupunkikäytössä olevissa vuokrattavissa sähköpotkulaudoissa on 18 vuoden ikäraja, mutta kotiin niitä voi ostaa alaikäistenkin käytettäväksi. Skuuteista on olemassa lapsille tarkoitettuja versioita, mutta pienille lapsille on turvallisempaa hankkia tavallinen potkulauta.

Sähköpotkulautaa käyttäessä on olennaista muistaa liikennesäännöt sekä turvalliset ajotavat. Nämä on tärkeä käydä läpi myös lapsen kanssa, jos hänelle hankitaan skuutti.

Vahinkoja voi kuitenkin sattua, vaikka olisi kuinka varovainen tahansa ja tapaturmia sattuukin koko ajan enemmän skuuttien suosion kasvaessa. Sähköpotkulautoihin liittyvät onnettomuudet ovat yleisimmin kaatumisia. Kaatuminen johtuu usein eturenkaan osumisesta esimerkiksi katukivetykseen, mukulakiveen tai kaivonkanteen.

“Varsinkin näin alkukeväästä kaatumisen syynä korostuu maaperän muutokset, eli routavaurioisen maan, soran ja hiekan vuoksi tapahtuneet onnettomuudet”, henkilöasiakkaiden henkilövakuutuksista vastaava Atte Erkamo sanoo Pohjola Vakuutuksen tiedotteessa.

“Kaatumisista syntyneissä vammoissa korostuvat käsi, polvi ja nilkka sekä valitettavasti myös päänalue. Se tarkoittaa kaikkea hammasvaurioista vakaviin aivovammoihin”, hän huomauttaa.

Kalliita onnettomuuksia

Tyypillistä sähköpotkulautaonnettomuuksille on se, että ihminen loukkaa skuutilla kaatuessaan monta eri kehonosaa. Onnettomuus skuutilla voi tulla kalliiksi, ja peräti joka kymmenes vakuutuksesta korvattava skuuttionnettomuus vaatii leikkaushoitoa.

“Keskikorvauksen määrä sähköpotkulautaonnettomuuksissa on noin 900 euroa. Keskimääräinen leikkaus maksaa jo hieman alle 3500 euroa. Osa näihin johtaneista onnettomuuksista voitaisiin välttää tarkkaavaisuudella ja ajamalla fiksusti”, Erkamo toteaa.

Kaatumisen lisäksi sähköpotkulaudoilla törmätään myös muihin henkilöihin tai ajoneuvoihin. Yleensä kyse on vahingosta, mutta yksittäisissä tapauksissa erimielisyydet sähköpotkulautojen käytöstä on johtanut jopa pahoinpitelyihin.

Pohjola Vakuutuksen datassa näkyvät myös loukkaantumiset sähköpotkulaudoilla ilman, että niitä on edes käytetty. Tällaisia ovat pääsääntöisesti sähköpotkulautoihin kompastumiset tai niiden kantamisessa sattuvat loukkaantumiset.

Riskit kasvavat, jos kaksi matkustaa samalla skuutilla

Sähköpotkulaudoilla tulisi aina ajaa olosuhteet ja kanssaliikkujat huomioon ottaen niin oman kuin muiden turvallisuuden vuoksi. Sähköpotkulaudoilla liikkuessa on aina noudatettava liikennesääntöjä.

“On huolestuttavaa, että sähköpotkulautojen väärinkäyttö tuntuu lisääntyvän. Esimerkiksi ajaminen niin, että kaksi ihmistä matkustaa yhdellä skuutilla ei ole hyvien liikennetapojen mukaista ja aiheuttaa todennäköisemmin onnettomuuksia”, Erkamo sanoo.

Sähköpotkulaudoilla sattuneisiin vahinkoihin suhtaudutaan kuten esimerkiksi polkupyörällä tapahtuneisiin onnettomuuksiin, eli mitään erityisiä rajauksia korvattavuudessa ei ole. Lakisääteiset vakuutukset ovat kuitenkin aina ensisijaisia korvauksen suhteen.

Teksti: Miia

Avatar photo

Ruuhkavuodet toimitus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *